Az őshonos mangalica sertés lehet a "következő nagy felfedezett" az Egyesült Államokban - írta kedden a New York Times című amerikai lap. A magyar sertéssel egyre több tenyésztő és kereskedő foglalkozik, és a mangalica felkerült több neves étterem étlapjára is. Szakértők elismerik, hogy a különleges zsírjáról ismert fajtának még hosszú utat kell megtennie, mire széles körben ismert lesz.

Egyre több helyen férnek hozzá a disznóhúst kedvelő amerikaiak a magyar mangalicához. A világ legjobb vendéglői közé sorolt San Franciscó-i French Laundry kezdett el mangalicahúsból készült ételeket kínálni, és több olasz étteremben is a mangalica zsírját használják fel a tészták elkészítéséhez - írta a New York Times.
Az amerikai lap által megkérdezett szakértők és állattenyésztők szerint a mangalicának egy "szűk, de jelentős, nagy profitot hozó réteget" sikerül majd kiszakítania a piacból. A Times megemlíti, hogy a mangalica tenyésztése jóval költségesebb az elterjedt fajtákénál, és feldolgozását is drágább módszerrel kell végezni. Így húsának ára a legolcsóbb sertésének négyszerese is lehet.
A legnagyobb amerikai mangalicatelepen kétezret tartanak az állatból. A Washington államban található gazdaság három éve elsőként kezdett el mangalicával foglalkozni az Egyesült Államokban, és azóta már több tenyésztőnek is adtak el állatokat. A telep vezetője szerint az utóbbi pár hónapban már profitot termeltek, amelybe eddig több mint 120 millió forintnak megfelelő összeget fektetett.
A mangalica előtt azonban még "nagyon hosszú út" áll - írta a lap. A hivatalos adatok szerint az Egyesült Államokban hetente kétmillió sertést dolgoznak fel, és ebben jelenleg nagyjából ötven mangalica van. (Agrárkamara)

A New York Times cikkéhez kattintson ide!