A Müncheni Műszaki Egyetem (TUM) kutatói kidolgoztak, és szabadalmaztattak egy teljesen új eljárást a tojásban lévő embrió nemének meghatározására – írja a topagrar.com. A módszer lényege, hogy mágneses rezonancia-tomográfia (MRT) segítségével hatolnak át a tojás héján, és az embrió nemét, valamint a megtermékenyítés tényét – az eddigi eljárásokkal ellentétben – a tojás teljes felnyitása, pontosabban a benne lévő embrió megsértése nélkül állapítják meg.

Ez lehetővé teszi a hímivarú naposcsibék tömeges leölésének elkerülését. A feltalálók hangsúlyozták, hogy az MRT a humán gyógyászatban sokszorosan kipróbált módszer, és semmilyen negatív hatást nem gyakorol az élő szervezetre, és különösen alkalmas a tojás megtermékenyítésének megállapítására, ami nélkül felesleges a tojásokat a keltetőbe berakni. Ehhez mesterséges intelligencia segítségével egy speciális algoritmust dolgoztak ki.

csibe

A módszer nem károsítja a csibéket – fotó: Shutterstock

A korábbi rendelkezések nem engedték meg, hogy a sterilnek nyilvánított (néhány nap után a keltetőből kiemelt) tojásokat az élelmiszeriparban hasznosítsák, ez azonban az új módszer révén lehetővé válik. Sőt a mérőműszer továbbfejlesztése egy éven belül a tojás termékenységének megállapítását üzemi (nem-laboratóriumi) körülmények között is lehetővé teszi.