Az augsburger-allgemeine.de a közelmúltban egy furcsa esetről számolt be, amely szerint a 2500 lakosú Pähl, bajorországi településen Georg Schweiger, 51 éves helyi tejtermelő naponta kétszer kénytelen a főutcán végighajtani a fejősteheneit, ami gyakorlatilag nem hajtható végre a marhalepények elpotyogtatása nélkül, mivel „a teheneket nem lehet bepelenkázni".

A helyi hatóság feljelentés alapján 100 euró pénzbírságot, valamint 28,50 euró helyreállítási (takarítási) költségtérítést szabott ki a közutak szennyezése és az ezzel okozott balesetveszély miatt.

Bírság jár azért, ha a marhák szennyezik a közutakat

Bírság jár azért, ha a marhák szennyezik a közutakat – Fotó: Pxfuel

A marhatrágya szennyezéseket ma már a sima aszfalthoz és az autókhoz szokott lakosság is nehezen tolerálja. Bár az eset, illetve a büntetés komoly társadalmi vitát váltott ki, és többen védelmükbe vették a szarvasmarhatartó gazdát, mivel szerintük az ilyen tevékenység betiltása az illető megélhetését lehetetleníti el. A helyiek ugyanis tudják, hogy ha a szarvasmarhák a nagyobb tisztaság érdekében kiszorulnak a vidéki településekről, akkor a tartóik is előbb-utóbb kénytelenek lesznek máshol keresni a boldogulásukat.