Az elmúlt hetekben tapasztalt bizonytalan görög gazdasági helyzet igencsak rányomta a bélyegét az európai-, de főleg a francia piacokra, ugyanis a francia marhahús egyik legnagyobb felvevőpiaca Görögország - volt.

"Ha Görögország kiszorult volna az euró komfort-zónából, az a görög kereslet összeomlásához vezethetett volna é és et a francia szarvasmarhatartók is igencsak megsínylették volna..." - mondta Dominque Langlois, az Interbevi Húsipari Fórum elnöke a hét eleji tanácskozáson.

"Olaszország után a görög piac számított a legnagyobb marhahús felvásárlónak Franciaország számára." - hangsúlyozta Mr Langlois.

"A francia szarvasmarha ágazat továbbra is ki van szolgáltatva a jelenlegi fejleményeknek, szóval a francia marhatartók csak egy rövid időre lélegezhetnek fel." -állapította meg egy szakember az Irish Food Bord-tól.undefinedfotó: www.norsalpharma.com

Az ír elemző hozzátette, hogy a nyomasztó görög helyzet nem csak Franciaországra hat, hiszen minden EU tagállam számára érezhető a marhahús felvásárlási árának változása - az EU és Görögország költségvetési tárgyalásainak tükrében.

A  helyzetet tovább nehezítette, hogy június 17-étől a marhahús felvásárlási árának csökkenése elleni tiltakozásként, a 17 legfontosabb francia vágóhídon 3 napos blokádot vezettek be.

A feszültség még nem oldódott fel teljesen a mai napig sem, hiszen a gazdák minimum 4,5 euró per kilogramm áron értékesítenék a marhahúst, de ez az összeg a tárgyalások ellenére még mindig csak 3,72 euró körül mozog...

Forrás: http://www.thecattlesite.com Fordította: Igric Dominika