Az átlaghoz képest igen enyhe tél és a melegrekordokat sorra döntő időjárás nemcsak a növények számára jelent kihívást, hanem a méhek számára is problémás.

Az Időkép arra hívja fel a figyelmet, hogy a méheknél 8 fok felett kezdődik a kaptárból kirepülés, ezért nem túl meglepő, hogy a napokig tartó, délnyugaton néhol akár 15-18 fokos időben több helyen is lehet méhekkel találkozni. Ilyenkor a méhek ki tudják üríteni a tél folyamán felgyülemlett salakanyagot, amelyet ideális esetben 180 napig vissza tudják tartani. A kaptáron belül ugyanis a méhek nem piszkítanak.

Az enyhe, téli idő veszélyforrás a méhek számára

Az enyhe, téli idő veszélyforrás a méhek számára – Fotó: Pixabay

Emellett Tamási Gábor arra a veszélyre hívja fel a figyelmet, hogy a korai kirepülés miatt a méhek korábban kezdik a fiasítást és az atkák is korábban támadják a méhcsaládokat.


60 nap hideg napra lenne ahhoz szükség, hogy a hideg, téli időben az atkák terméketlenné váljanak és ellehetetlenüljön a szaporodásuk, miközben az akárcsak két héttel korábban elkezdett fiasítás megháromszorozza az atkák számát a kaptáron belül a nyár végére.

Az atkák elleni védekezés komoly anyagi és fizikai megterhelés a gazdáknak, azonban mindenképpen szükséges.

"Egyes méhészek már csapdába ejtik a kaptárban a méhkirálynőt, hogy ne kezdhessék el idő előtt a fiasítást" – mondta a méhész és hozzátette, hogy a januárban virágzó fán virágport kereső méh duplán probléma, mert mind a két fajt idő előtt kimeríti.

Indexkép: Pixabay