Mi a probléma?

A multik egyre több olcsón importált, ámde drágán eladott mézet tartanak a kínálatukban, amely nehéz helyzetbe sodorta a magyar méztermelőket. Emellett az sem segítik a munkájukat, hogy a kristálycukorból folyamatosan hiány van a boltok polcain. A cégek ezzel szinte teljesen kiszorítják a jó minőségű hazai mézet a piacról. A folyamat nem most kezdődött, de a jelenlegi gazdasági helyzetben egyre nagyobb probléma az importtermékek jelenléte.

Az olcsón importált méz kilónkénti ára 5-6000 forint, emiatt az itthoni termelőknek meg kell hozniuk azt a döntést, hogy 1500-1600 forintért árulják a saját mézeiket, vagy náluk marad az összes. Az üzletekben kapható gyártmányok ráadásul tisztázatlan eredetű, az emberek nagy részének fogalma sincs arról, hogy miből és hogyan készültek.

A cukor is hibás

Az ársapkás cukrot egyre nehezebb elérni, pedig ez a termék elengedhetetlen a méztermelők számára, hogy képesek legyenek átteleltetni a 200-300 családos állományukat. Sokan rákényszerültek arra, hogy a megtermelt mézzel etessék a rovarokat. Sajnos ennek következménye lehet, hiszen ha a hazai méhészetek bezárnak, akkor a beporzó állományok egy részét is elveszítjük.

méhészet

Nagy veszélyben van a hazai méztermelés - fotó: pexels.com

Az Agrárminisztérium arra kéri a vásárlókat, hogy legyenek tudatosak és lehetőleg hazai termelőtől vásároljanak mézet. Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnökhelyettese felhívta a figyelmet arra, hogy a sokszor kétes minőségű kínai és ukrán mézet az EU-s termékek árának egyharmadáért fel lehet vásárolni, amit aztán magyar vagy uniós mézzel javítanak fel. Ezzel tudják elérni az amúgy is árérzékeny magyar vásárlókat.

Hiába biztosít támogatást az Agrárminisztérium és a méhészeti egyesület, ezek messze nem fedezik a költségeket. Csak reménykedni lehet abban, hogy a termelők tartalékai elegendőek ahhoz, hogy a mostani időszakot átvészeljék. Ellenkező esetben még kevesebb magyar mézet tudunk majd beszerezni a termelőktől vagy a piacokról.

Forrás: Agrárminisztérium, Magyar Méhészeti Egyesület