A sertéshízlalás nyereségessége sok tényezőn múlik. Ezek közül a legfontosabbak: a hízó alapanyag beszerzési/előállítási költsége, a takarmány ára és természetesen a már kész hízósertés átvételi ára.

Természetes folyamat az állattartásban, hogy ahol csak lehet a technológiai megoldásokkal kiváltjuk a munkaerőt és kizárjuk az emberek hibázási lehetőségét. Az önetető, önitató alkalmazása ma már természetes, mint ahogy a korszerű telepeken az automatikusan működő szellőzési rendszerek is.

sertések

Sertéstelep – fotó: Bentley Magyarország Kft.

De térjünk vissza a hízósertés árára. Van olyan tényező a hízósertés árában, amit tudunk befolyásolni. Nevezetesen az, hogy optimális testtömegű sertést értékesítünk. Az optimális testtömeg, amikor célszerű a hízlalást befejezni ott van, ahol a körülményekhez képest a legtöbb pénzt tudjuk keresni. Ha ennél nagyobb testtömegű sertést értékesítünk, akkor nemcsak leminősítik a hízónkat – értsd csökken a kilogrammonkénti árbevételünk – hanem a romló takarmányértékesítés miatt egyre drágábban állítjuk elő a hízót. Ha túl korán, kisebb testtömegű hízót értékesítünk, akkor ugyan javulni fog a hizlaldai forgónk, de korántsem biztos, hogy ez a legoptimálisabb megoldás számunkra.

A hízósertések sajnos nem egyszerre készülnek el. Az egyedi különbségek miatt szétnő az állomány. De nem mindegy, hogy mennyire. A szétnövések miatt először azokat a plusz variánsokat kell leválogatnunk, amelyek gyorsabban elkészülnek. A kérdés az, hogy mikor, hogyan és mennyit.  Az elkészült hízók értékesítését ütemeznünk kell. Erre kínál megoldást a NEDAP válogató kapu és a hozzá tartozó precíziós takarmányozási rendszer.

válogató rendszer

Válogatókapu és a hozzá tartozó precíziós takarmányozási rendszer – fotó: Bentley Magyarország Kft.

A válogató kaput nagyfalkában (450-600 sertés) való tartáshoz fejlesztették ki. A sertéseknek a mérleggel ellátott válogató kapun keresztül kell áthaladniuk, hogy az etetőhöz jussanak. Áthaladáskor a rendszer megméri az állatok testtömegét és az alapján a két etetőtérbe válogatja a sertéseket. A két etetőtérben a fázisos takarmányozásnak megfelelően két különböző egymást követő fázisnak a takarmánya van.

A rendszer a takarmányváltást finomra hangolja azáltal, hogy elkerülhetővé válik a pazarlás az olyan egyedeknél, amelyeknek már a következő fázis táplálóanyag-tartalma is elegendő. Míg a lemaradók még a táplálóanyagban gazdagabb adagot kapják. A precíziós takarmányváltásnak köszönhetően csökken a szétnövés.

A harmadik válogatási lehetőség az értékesítésre szánt hízók leválogatására szolgál egy arra a célra kialakított helyre, ami lehet állandó, vagy a jobb területkihasználás érdekében mobil karámrendszerrel biztosított.

Az egész folyamat tervezhető és teljes egészében nyomon követhető. Az irányítási folyamat lelke a WEB (felhő) alapon működő számítógépes rendszer. Mivel az adatállomány WEB-es felületen van, internet kapcsolattal a jogosultsági szinteknek megfelelően valós időben elérhető. Akár reggeli kávéja mellett az okostelefonjával pontos képet kap a hízlalási folyamatról. A nagycsoportos kialakítás előnye, hogy javul az épület helykihasználása, mivel nincsenek közlekedő folyosók és kevesebb a kimarásból származó selejt. A hízóértékesítések ütemezhetővé válnak, mivel a rendszer algoritmusa pontosan jelzi előre, hogy mikorra és hány darab állat elkészülése várható. Ezáltal pontos testtömeghatárok szerinti szállítást és előrejelzést tesz lehetővé. Így elkerülhető a kívánatos testtömeghatáron kívül eső állatok leminősítése és a nem kívánatos vágóérték-romlás.

Keresse munkatársainkat e-mailben a farm@bentleyinstruments.com címen.

További információ: www.farmtechnika.hu

Bentley logó