Az „zöld színű” takaró története, avagy az állattartás minőségjavulása az elmúlt 8 évben!

A 2011-es év az állattartók és az Agromol Invest kft. életében is mérföldkő volt! Akik abban az időben többet jártak külföldön, és érdeklődéssel figyelték a tájat, egy számukra ismeretlen dolgot láthattak: ez nem volt más, mint a „zöld színű takaró”!

Ekkor kezdte el forgalmazni az Agromol Invest Kft. ezt az akkor még csodaszámba vett takaró anyagot. Mi is ez a kiváló minőségű új mezőgazdasági eszköz (kazaltakaró)? Ez a kifejezés, hogy „kazaltakaró” az Agromol Invest hirdetéseiben, és a honlapján  volt megtalálható elsőként. (Azóta már így használja a magyar mezőgazdaság!)

Szerepe, jelentősége az állattartó gazdáknál az elmúlt 8 évben meghonosult, vagyis megismerték a használatát, gazdasági előnyeit, és tapaszhalhatták jótékony hatását az állatok takarmányozásában. Kezd kiszorulni a használatból a polietilén fehér vagy fekete fólia a rossz tulajdonságuk miatt (nem vihar- és napálló, nehéz a takarást az anyaggal elvégezni, stb.)

kazaltakaró

A kazaltakaró bevonata biztosítja, hogy erős napsugárzás esetén se hulljon szét az anyag szerkezete

Egy kicsit bővebben az előző témát kifejtve:

A kazaltakarás azokban a gazdaságokban szükséges, ahol nincs épített tároló (költséges). A bálák a szabad ég alatt megáznak, a nap süti, a szél fújja, ezek miatt a szálastakarmány veszít beltartalmi értékéből, így nem alkalmas az állatok minőségi takarmányozására, nagymennyiségű hulladék keletkezik, ami óriási veszteség az állattartó számára!

Tudva lévő, hogy minőségi állattenyésztés, csak minőségi takarmányozással érhető el!

Mi történt a hagyományos fekete, vagy fehér fólia fedésnél?

A gazda azt gondolta: „megvédtem az éves takarmányt, megtettem amit meg kellett”. De ez nem így van. A polietilén fólia egy teljesen lezárt rétegként „dunsztolta” a bálákat. Igaz, hogy nem engedte át a vizet (az esőtől megvédte), de az alulról felszálló pára (nedvesség) mely a talajból járta át a bálákat, nem tudott szabadon távozni a kazalból. Ezért az a hőfok-különbség miatt kicsapódott a fólia belső felületén!

A bála nem hogy száradt volna, hanem tovább nedvesedett! A nedvesedés hatására az anyag (szálastakarmány) elkezdett bomlani és táptalaja lett a penészgombának!

El lehetett felejteni ismételten a minőségi takarmány fogalmát!

kazaltakaró

A zöld kazaltakaró ellenáll a szélnek viharnak, mechanikai ellenálló képessége kiváló

Mi a megoldás? A „zöld színű kazaltakaró”!

Anyaga: tűnemezelt polipropilén, amely különleges eljárással el van látva UV ellenállást biztosító „bevonattal”! Ez a bevonat biztosítja, hogy az erős napsugárzásnak kitett anyag szerkezete ne hulljon szét! Mechanikai ellenálló képessége kiváló, szakítani nem lehet, csak ollóval vágni. Ellenáll a szélnek, viharnak (megfelelő rögzítés mellett). A szálas szerkezetének köszönhető, hogy a kazal kifelé szellőzik.

Fizikai megjelenése: minden takaró gyártása során hosszában középen erősen össze van varrva. Takarásnál ez a varrás maradjon felül! Erre azért van szükség, mert az anyag külső fele „sima”, melyen az esővíz könnyen lefolyik. A belső oldal pedig „érdes” így jobban tapad a kazalhoz!

Az Agromol Invest Kft. 3 év garanciával forgalmazza a kazaltakarót! Előírt rögzítéssel 5-6 év az élettartama.

Rögzítése, az anyag minőségét figyelembe véve, a hozzá rendelt rögzítő elemekkel, az erre a célra kifejlesztett műanyag klipsszel és a klipszet rögzítő fém spirális tüskével oldható meg biztonságosan. A klipszet egyszerűen tudjuk a takaróhoz rögzíteni, a tüskét pedig a klipsz erre a célra elkészített résén át a kazalba szúrjuk. A rögzítő elemeket a következő takaráskor újra tudjuk használni!

kazaltakaró

A takaró alatt a kazal védve van, de kifelé szellőzik

A kazaltakarót a gyártó négy fele méretben készíti:

  • 9,8 x 12,5 méter
  • 9,8 x 25,0 méter
  • 12 x 25,0 méter
  • 15,6 x 25,0 méter

A bálaméreteket és a kazal méretét figyelembe véve ajánlatos a forgalmazó véleményét kikérni, hogy a tervezett kazalhoz milyen méretű takaró ajánlott!

Az eltelt 8 év alatt az Agromol Invest Kft. által értékesített kazaltakarók az egész ország területén megtalálhatóak. Több mint 873 településen van referenciaügyfél, aki megelégedettségét azzal fejezi ki, hogy ismételten a cégtől vásárol. Ez elsősorban a takaró minőségének, de valószínűleg a kiszolgálás színvonalának is köszönhető.

Kedvezményként, 2019 évtől szállítási költség nem terheli a vásárló ügyfelet!

Molnár Zoltán, ügyvezető, Agromol Invest Kft.