A Japánból származó wagyu típusú szarvasmarha húsa egyre népszerűbbé válik Európában és különösen Németországban – olvashatjuk a proplanta.de portálon. A hús különlegességét a márványozottság adja, mivel a fajta jellegéből adódóan a zsírréteg átszövi az izomszöveteket. A wagyu nem külön fajtát, szó szerint csupán „japán tehenet” jelent, amelynek típusa négy szarvasmarha fajtából jött létre. Eredetileg ezt a típust tilos volt Japánból kivinni, de ma már Németországban 90 gazdaságban tartanak ilyen állatokat, sőt egy-két helyen Magyarországon is belefogtak a tartásba.

A wagyu marha ránézésre is könnyen felismerhető egyedi textúrájáról – Fotó: Shutterstock

Szászországban, Klaus Möbiusnak 50 fős állománya van, aki már alaposan kitanulta a japán tartási és húskezelési technológiát, az állatok sörrel való itatását és zenével történő szórakoztatását viszont kitalációnak tartja. A wagyu típusú marhát Európában Angus fajtával is keresztezik, de Möbius úr inkább fajtatisztán tartja állatait. A hizlalásra legalkalmasabbak az ökrök, amelyek hároméves korukban tekinthetők vágásérettnek.

Egy kiló húsért a termelő Németországban – testtájak szerinti bontásban – 20 és 180 euró közötti árat kap. Japán szabályok szerint a wagyu húst 12 testtáj szerinti kategóriára kell felosztani. Igaz, hogy az állatokat a hagyományos európai fajtákhoz képest kétszer annyi ideig kell hizlalni, a húst pedig legalább négy hétig hűtőszekrényben érlelni. A rendkívül magas árak ellenére a wagyu húst az éttermi fogyasztók is több országban kedvelik, ezért a közeli jövőben valószínűleg növelni kell a németországi állományt.