Az utóbbi időben a német agrártermelésnek súlyos problémákkal kell szembenéznie, mivel a német kormány részére küldött hivatalos jelentés szerint, naponta mintegy 10 mezőgazdasági üzem hagy fel a termeléssel – írja az agrarheute.com hírportál.

sertés

Veszélyes mértékben csökkent a sertésállomány – fotó: freeimages.com

A német kormány elé terjesztendő stratégiai jelentés szerint, az ország mezőgazdasági üzemeinek száma 2010 és 2020 között 36 100-zal csökkent.

Ennek egy része beleilleszthető a természetes birtokkoncentráció folyamatába, egyre nagyobb szerepet játszanak azonban benne – az eredmények kiszámíthatatlan alakulásával együtt – a drasztikusan emelkedő termelési költségek és a megélhetési nehézségek is, amelyek az egész német gazdaságra jelentős nyomást gyakorolnak.


Veszélyes tendenciát mutat többek között a sertésállomány alakulása, mivel a sertéstartó gazdaságok száma tíz év alatt csaknem megfeleződött (60.000-ről 32.000-re) A nem kívánatos folyamat megállítása érdekében a kormánynak biztonságossá kell tennie a mezőgazdaság, mint egzisztenciális fontosságú gazdasági ágazat jövőjét.