"Túlzás nélkül mondhatom, hogy talán itt a legjobb tehénnek lenni!"

– nyilatkozta Dizseri Tamás, a Bosmark Kft. fejőrobot tanácsadója, amikor a mezőhegyesi Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. egyedülálló, új beruházását mutatta be az Agroinform.hu portál számára.

"Az 1000 tehénlétszámot befogadó, két istállóból álló rendszer központi elemei a SAC fejőrobotok, amelyek a legmodernebb, legkíméletesebb fejéstechnológiát képviselik.

A szigetelt tető, a nyitott tetőgerinc, az emelhető oldalfal függönyök és a horizontális ventilátorok mind a természetes szellőzést – és ezáltal a tehenek komfortját garantálják. Az istálló kényelmét a tehénfürösztő technológia tovább emeli, amely szintén a nyári hőstressz kiküszöbölését szolgálja.

Az istállóban működik egy automatikus MOOV Pro takarmányrendező robot, amely előre beprogramozott útvonalon dolgozik egész nap és a takarmányt a tehenek elé rendezve gondoskodik arról, hogy a jószágok 24 órán át bármikor kényelmesen elérjék a takarmányt az etetőasztalon.

tejtermelés

A mezőhegyesi Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. új istálló rendszerei a legkorszerűbb technológiával lettek felszerelve – fotó: Agroinform.hu

Szeretném kihangsúlyozni, hogy az új istállórendszerekben szabad tehénforgalom került kialakításra, ezért a tehenek az istállóban valóban azt csinálhatják, amihez csak kedvük van. A sok mozgástól mindezek ellenére sem megy tönkre a jószágok lába, ugyanis az istállókban minden járófelület újrahasznosított gumiszőnyeggel van borítva.

Az istálló automatikus lámparendszere nagyon fontos technológiai elem, ugyanis így este az 50 lux-os vörös fénnyel történő megvilágítás a tehenek zavartalan pihenését szolgálja – nap közben pedig a 200 lux fényerősség kedvező hatást gyakorol a szaporodásbiológiára, illetve a tejtermelésre."

Dr. Totthné Dr. Polner Antónia szarvasmarha-tenyésztési csoportvezetőként dolgozik a mezőhegyesi Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.-nél. Antóniát a beszoktatás körülményeiről és a betanulási időszak tapasztalatairól kérdeztük.

"Rendkívül jól alkalmazkodott az új Bosmark technológiához az állatállományunk- és a dolgozói állományunk egyaránt. Minden előzetes aggályunkat és félelmünket felülírta az, amikor az első tehéncsoportok bejöttek az istállóba és szinte azonnal, önállóan megtalálták a takarmányt, használták a nyakfogót- és 24 órán belül úgy használták a komfortos vízágyas pihenőboxokat, valamint a vakaró berendezéseket, mintha mindig ilyen kitűnő körülmények között éltek volna.

tehén

Kiegyensúlyozott, nyugodt, egészséges tehenek jó bánásmódról árulkodnak – fotó: Agroinform.hu

Igaz a mondás, miszerint a jót könnyű megszokni! – Ugyanakkor fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy az új technológiára való átállást nagyon komoly felkészülés előzte meg. Igaz, hogy az előző istállókban már nagyon elavult tartási körülmények voltak, de fokozott figyelemmel és a gondozók állatbarát hozzáállásával kezes, engedelmes, érdeklődő állományt tudtunk kialakítani – majd beszoktatni a fejőrobotos rendszerbe. A precíz genetikai szelekciót és a kiemelt odafigyelés mellett alkalmazott lábvég-ápolási protokollt is évek óta folytatjuk.

Az állatgondozóinkat is folyamatosan képeztük, hogy a beszoktatás gördülékenyen történjen. Büszkén számolhatok be arról, hogy az alkalmazottaink kiválóan vizsgáztak ez alatt a szűk egy hónap alatt, amennyi időbe telt 400 tehén beszoktatása a szabadforgalmú fejőrobotos istállórendszerbe. Kemény munka volt minden tehénnel egyesével foglalkozni – amíg a fejőrobot beszkennelte és elmentette minden tőgy egyedi adatait, azonban

az állatok nagyon gyorsan megtanulták a robot használatát és mindössze egy hét elteltével már egyértelműen látható volt a tejhozam növekedése.

A SAC fejőrobot kétállásos rendszer, így két tehenet tud fejni egyszerre. A robot lézerrel és kamerákkal térképezi fel a tehén tőgyét, majd a lehető legkíméletesebb módon helyezi fel a fejőkelyheket. Ez a technológia minden tőgynegyedet egyenként fej- és tart nyilván, így az állatjólét mellett állategészségügyi szempontból is a legjobb konstrukció.

Az a célunk, hogy minél nagyobb mennyiségű tejet termeljünk úgy, hogy mindeközben minél egészségesebb élelmiszert állítsunk elő.

Ezen célok érdekében a fejéstechnológiát kell olyan módon alakítanunk, hogy az az állat anatómiájához és élettani igényeihez maximálisan alkalmazkodjon. Ezt a robot tökéletesen meg tudja oldani és minden alkalommal ugyanazt a legmagasabb minőségű fejést valósítja meg." – fűzte hozzá Dr. Totthné Dr. Polner Antónia.

Kovács Norbert, a mezőhegyesi Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. vezérigazgatója bemutatta az új istállórendszerek hosszútávú előnyeit és szerepét a hazai tejágazat szereplői szempontjából.

tejelő tehenészet

Az új istállók kívülről is gyönyörűek – fotó: Agroinform.hu

"Az itt létrehozott beruházással jövőbe mutató technológiát szerettünk volna megvalósítani azzal a céllal, hogy példát tudjunk mutatni az ágazatban dolgozó gazdálkodók számára. Ez a szabadforgalmú fejőrobotos istállórendszer az 1000 tehénlétszám befogadására alkalmas kapacitásával egyedülálló volument képvisel hazánkban – és közép-Kelet Európában is. Mindezek mellett az istállórendszer kisebb egységeit – akár 100 tehénlétszámtól is – elemezni tudjuk, így a rendelkezésre álló adatokkal, információkkal és tapasztalatokkal segíteni tudjuk a kisebb üzemmérettel rendelkező gazdálkodókat is.

Az új technológia máris tejhozam-növekedést eredményezett a gazdaságunkban, ezért fontos célnak és feladatunknak tekintjük, hogy a jövőben a Ménesbirtok és Tangazdaság tehenészeti telepének eredményeit és adatait minél több gazdálkodóval megismertethessük – és átadhassuk az itt megszerzett tudást, tapasztalatot."

További információ: www.fejorobot.hu