2025 júniusában Magyarországon a nyers tej termelői átlagára 199,3 forint/kilogramm volt, ami 1 százalékos csökkenést jelent a májusihoz képest, ugyanakkor 22 százalékkal haladja meg a tavalyi év azonos időszakának értékét. Az alapár stagnált, miközben a zsír- és fehérjetartalom egyaránt 0,06 százalékponttal romlott.

Az exportárak kedvezőbben alakultak: a nyers tej kivitele júniusban 188,83 forint/kg áron történt, ami 4 százalékos növekedést jelent májushoz, és 16 százalékos emelkedést az előző évhez képest. Ugyanakkor a kivitt mennyiség éves szinten 24 százalékkal csökkent.



Főbb tejtermékek feldolgozói árai 2025 júniusában:

  • Adagolt vaj: 3106 Ft/kg (–1,1% májushoz képest)
  • Tejföl: 954 Ft/kg (+0,4%)
  • Trappista sajt: 2321 Ft/kg (+1,6%)
  • Gyümölcsös joghurt: 731 Ft/kg (+3,4%)
  • Kefir: 526 Ft/kg (+0,6%)

A feldolgozók által értékesített tejtermékek közül a trappista sajt, a gyümölcsös joghurt és a kefir ára is enyhén emelkedett havi szinten. Ugyanakkor az értékesített mennyiségek többségénél csökkenés figyelhető meg, különösen az ömlesztett sajt (–25%), a tehéntúró (–22%) és a natúr vajkrém (–20%) esetében.


Kiskereskedelmi beszerzési árak néhány termék esetében:

  • 1,5%-os UHT tej (összesen): 295,88 Ft/l (+1,8%)
  • 2,8%-os UHT tej (összesen): 320,11 Ft/l (–0,8%)
  • Trappista sajt (összesen): 2128 Ft/kg (–2,5%)

Érdekesség, hogy a trappista sajt gyártói márkás változata havi szinten 3,5%-kal olcsóbb lett, míg a kereskedelmi márkák ára alig változott, viszont a beszerzési mennyiség jelentősen csökkent, ami a kereslet visszaesését jelezheti.

Külkereskedelem alakulása:

  • Sajt és túró exportja az első öt hónapban 22 159 tonna volt, ami 16 százalékos növekedés 2024 azonos időszakához képest.
  • Ugyanakkor a tej és tejszín exportja (nem sűrített, nem édesített változat) 139 ezer tonnára esett vissza, ami 35 százalékos csökkenés.
  • A vaj és vajkrém importértéke közel 9 milliárd forintra nőtt, ami 18,9 százalékos emelkedés, miközben az exportérték gyakorlatilag stagnált.


Az exportárak is emelkedtek, különösen a vaj és a kefir-joghurt termékcsoportoknál, utóbbinál 15 százalékos drágulást jegyeztek fel. Ezzel párhuzamosan az import is nőtt, ami arra utal, hogy a belföldi keresletet egyre nagyobb mértékben elégítik ki külföldi forrásból.

Forrás: Agrárközgazdasági Intézet

Indexkép: Shutterstock