A NAK SheepNet praktikák címmel elindított cikksorozatával a SheepNet (Sharing Expertise and Experience towards sheep Productivity through NETworking) nemzetközi projekt által összegyűjtött, a juhok termelékenységének növelésére és a báránymortalitás csökkentésére irányuló jó gyakorlatokat, tippeket és praktikákat kívánja bemutatni.

Anyakecske alkalmazása pótnevelésre

Árva vagy asszisztált felnevelést igénylő bárányok ‒ többes ikerellésű almokban született, gyenge anyai ösztönökkel és/vagy alacsony tejtermeléssel rendelkező anyák esetében ‒ felnevelésére erős anyai ösztönökkel rendelkező, jó szervezeti szilárdságú, ellenálló anyakecske alkalmazható.

kecske

Erős anyai ösztönökkel rendelkező, jó szervezeti szilárdságú, ellenálló anyakecske alkalmas pótanyának.

Az ellési szezont megelőzően a pótnevelésre kiválasztott anyakecskéket el kell választani a gidáktól, majd ezt követően azokat a nehézvemhes anyajuhokkal együtt kell tartani. Az ellési időszak megkezdődésekor ügyelni kell azonban arra, hogy az anyakecskék és a problémamentesen, természetes úton született, saját anya által nevelt bárányok ne érintkezhessenek, ezzel biztosítható a pót-anyakecske alá történő nem indokolt szopás elkerülése.

Amennyiben a pót-anyakecske először nem fogadja el az árván maradt vagy más okból asszisztált felnevelést igénylő bárányokat, akkor az elfogadtatást elősegítheti, ha a bárányok testét kecskeszőrrel alaposan átdörzsöljük, hogy azok átvegyék a kecskeszagot. Szükség esetén az anyakecske nyaknál fogva való lekötése is előmozdíthatja az elfogadtatást. A pótfelnevelést végző anyakecske tejtermelésének figyelembe vételével egyszerre több, de legfeljebb 4 bárány neveltethető fel ezzel a módszerrel.

Bárányfogadtató „mellény” alkalmazása

Az árva vagy asszisztált felnevelést igénylő bárányok esetében a pótanya általi elfogadtatást szintén elősegítheti, ha egy elpusztult bárány lenyúzott bőrét „fogadtató mellényként” használjuk.

A lenyúzott „mellényt” a felnevelendő bárányra kell erősíteni, úgy, hogy az a lehető legnagyobb mértékben befedje annak testét. Különösen fontos a test hátsó részének, valamint a farok területének fedettsége, mivel az anyajuhok főként ezen területeket szaglásszák mielőtt szoptatásra fogadnák a bárányokat.

Annak érdekében, hogy a bárányok pótanya általi elfogadása minél sikeresebb legyen, a lenyúzott bőrnek legalább 24 órán át a bárányon kell maradnia, ezáltal az elhullott bárány szaga „ráíródik” az állatra és az anyajuh ezen illat alapján sajátjának fogja tekinteni a bárányt.

Kérjük, kísérje figyelemmel cikksorozatunk későbbi, a SheepNet praktikákhoz kapcsolódó részeit is, melyekben további hasznos információkat kívánunk megosztani Önökkel a projekt által összegyűjtött legjobb gyakorlatokról és tippekről.

Javasoljuk továbbá, hogy olvassa el a cikksorozat korábbi részeit valamint a SheepNet projekttel kapcsolatos korábban megjelentetett cikkeket is, melyek itt érhetőek el.

(Forrás és képek: SheepNet-Tip &Trick, Dinu Gavojdian, Románia 2018., Banat’s University of Agricultural Sciences and Veterinary Medicine)