Az országos főállatorvos által elrendelt cenzus során, az adatfrissítés mellett, járványvédelmi tájékoztatásra, a „Jó Sertéstartási Gyakorlat" útmutató nyomtatott példányának átadására is sor kerül - írja a Nébih

Naprakész adatbázist hoznak létre

A betegség elleni védekezés, egy esetleges kitörés gyors felszámolásának alapja a naprakész adatbázis, ezért a személyes találkozások további kiemelt feladata a sertéstartók jelentési kötelezettségeinek ismertetése.

Az afrikai sertéspestis (ASP) elleni eredményes védekezéshez kulcsfontosságú, hogy naprakész adatok álljanak a hatóság rendelkezésére, valamint, hogy az állattartók megfelelő ismeretekkel rendelkezzenek a betegségről és tisztában legyenek az állattartásból fakadó kötelezettségeikkel.

dr. Bognár Lajos országos főállatorvos ennek a biztosításához 2022. augusztustól november végéig az ország teljes területén elrendelte a sertéstartó gazdaságok felkeresését, a sertésállományok korcsoportonkénti összeírását, valamint ezzel egyidőben az állattartók informálását, járványvédelmi tájékoztatását - írja a Nébih.


sertés

A betegség elleni védekezés, egy esetleges kitörés gyors felszámolásának alapja a naprakész adatbázis – fotó: pixabay.com

Az állattartók kötelezettségeit is ismertetik

A cenzus során a szakemberek – az állattartásra vonatkozó általános előírások  felfrissítése mellett – több, a járványhelyzet miatt a sertéstartók estében kiemelten fontos kötelezettséget is átbeszélnek a tartókkal. Többek között, hogy

milyen változásokat és egyéb eseményeket kell haladéktalanul jelenteni a területi állategészségügyi hatóságnak (pl. tartás befejezése, szüneteltetése, újraindítása; tartási hely változása; házi vágás a fertőzött területeken).

Mindezeket a tudnivalókat, valamint a „Jó Sertéstartási Gyakorlat" útmutatót nyomtatott formában is átadják a sertéstartók részére.

Be kell jelenteni a házi vágást

Azokban a gazdaságokban, ahol 2022-ben már megtörtént a cenzus, a számlálást nem végzik el ismét, azonban a járványvédelmi és általános tájékoztatásra esetükben is sor kerül.

A Nébih felhívja az állattartők figyelmét arra, hogy

az ASP szempontjából fertőzött területeken a házi vágást 48 órával a tervezett időpont előtt be kell jelenteni a járási hivatalnak.

Az érintett területekről a Nébih interaktív térképéről vagy a kereshető adatbázisukban tájékozódhat mindenki.