A Foodwatch fogyasztóvédő szervezet feltételezése szerint a forgalomba kerülő, állati eredetű élelmiszereknek akár 25 százaléka beteg állatoktól származik – olvashatjuk a topagrar hírportálon. Ezt figyelembe véve Matthias Wolfschmidt, német állatorvos szeptember végén könyvet jelentetett meg a nagy vágóhidak gyakorlatáról, amelyek úgy kezelik a betegséget hordozó állatok húsát, mint a romlott gyümölcsöt, azaz a beteg testrészt kivágják, a többi részt pedig feldolgozzák és értékesítik. Ez a gyakorlat Wolfschmidt véleménye szerint elképesztő, mivel óriási fertőzésveszélyt rejt magában.

állattartás

A felmérés szerint rengeteg levágott, majd értékesített állat szenvedett valamilyen betegségben – fotó: iStock

A gazdálkodókat szorítják az alacsony értékesítési árak és az állatjóléti követelmények, ezért igyekeznek a tartási költségeket minél inkább optimalizálni, és állataik minél nagyobb részét értékesíteni. Egészséges állati terméket csak egészséges állatoktól lehet várni.

A vágóhídi vizsgálatok szerint minden harmadik levágott sertésnél tüdőgyulladást, illetve máj- vagy ízületi betegséget állapítanak meg. Az évi 300 tojás termelésére kényszerített tojótyúkoknál pedig súlyos problémák lépnek fel csonttörések, valamint petevezeték-gyulladás és kannibalizmus formájában. A fejősteheneknél gyakori a

tőgygyulladás, a meddőség, a patasérülés és az anyagcserezavarok.

Wolfschmidt azt vallja, hogy a problémák kiküszöbölését nem lehet önkéntes állatjóléti kezdeményezésekre alapozni, ezért követeli az állat-egészségügyi helyzet alapos kivizsgálását minden egyes húsüzemnél.