A PREGA Konferencia és Kiállításon, Magyarország agrárdigitalizációs fórumán 2024-ben Lankó Ferenc az Agrofeed Kft. sertésüzletág kereskedelmi vezetője tartott előadást "A fel nem tett kérdésekre adott válaszok: technika a gyakorlati hízótakarmányozás szolgálatában" címmel.

Bevezetőjében elmondta, hogy a sertéstelepek életében a takarmányozási költség és ezen belül a hízlalás költsége a legnagyobb. Bemutatta a kísérleti telepüket, amelyben 4 db Nedap Pig Performance precíziós etető biztosítja a chippel ellátott sertések takarmányozását és a takarmányozás tesztelését. A rendszer egyedi adatgyűjtést tesz lehetővé, ugyanakkor mind a kezelhetősége, mind pedig a felhőn keresztüli nyomonkövetése egyszerű. Kiemelte, hogy a férőhelyek száma nem limitált, így jól tanulmányozható a hízók természetes evési szokásai.

Adatsorokkal szemléltette a takarmányváltás hatását a hízók súlynövekedésére. Felhívta a figyelmet arra, hogy a testsúlynövekedésével nem feltétlen egyenes arányban növekszik a testsúlyarányos takarmányfelvétel.

Vizsgálták azt is, hogy mikor és mennyit eszik a nevelő, a süldő és a hízó fázisban a sertés, valamint azt is, hogy a genetika és az ivar milyen kapcsolatban áll a takarmányozással és a záró súllyal.

Lankó Ferenc zárógondolatként a fázisos takarmányozás tapasztalatait osztotta meg, valamint a speciális takarmányozás (szójamentes takarmányozás, enzimek összehasonlítása stb.) lehetőségeit is felvillantotta.

Még több interjút, tudósítást itt találsz a PREGA 2024 konferenciáról. A PREGA előadásokról készült videók visszanézhetők az Agroinform YouTube csatornáján.

Indexkép: Shutterstock