Nagy összefoglaló cikk a PREGA Konferencia és Kiállításon, Magyarország agrárdigitalizációs fórumán 2024-ben tartott előadásokról és panelbeszélgetésekről.

Nézd vissza a videókat, mélyülj el újra ezekben a témákban!

Csak talajadatok alapján, tudatosan lehet tápanyag-utánpótlást tervezni: Kürthy-Molnár Zoltán Tudatosabb gazdálkodás talajvizsgálatra alapozott tápanyag-utánpótlással címmel tartott előadást.

Az átlátható folyamatok jelentősen befolyásolják a profitot: Somogyvári Gábor tartott előadást "Vállalatirányítási rendszer bevezetésének kihívásai az informatika szempontjából a mezőgazdaságban – gyakorlati tapasztalatok" címmel.

Jelentős veszteség, ha a tábla szélén derül ki, nem lehet a drónnal permetezni: Kardos Péter "Egyedi drónfejlesztések és precíziós meteorológiai szolgáltatás a MouldTech Systems Kft-nél" címmel tartott előadást.

Sokat spórolhatsz, ha drónokat használsz! – Keczer Máté "Hogyan integrálhatom a dróntechnológiát a gazdaságomba?" címmel tartott előadást.

Már "csak" a növényvédő szerek hiányoznak a drónos permetezéshez: Interjú Borhi Andrással, a PREGA konferencia "Drónok a mezőgazdaságban: felmérés és légi kijuttatás" szekciójának vezetőjével és Gyovai Szabolccsal a Planta Drone Kft. tulajdonosával.

"Ez az év kritikus a magyar mezőgazdaságban, ugyanakkor nagy lehetőség is" – Szakértők "2024-es kilátások kettő szempontból: finanszírozás, támogatások" címmel elemezték a helyzetet. A panelbeszélgetés résztvevői: Demeter Zoltán (agrárüzletág-vezető, K&H Bank), Fórián Zoltán (vezető agrárszakértő, Agrár Kompetencia Központ, Erste Bank Zrt.), Miklovicz Péter (tulajdonos, Gordius Solutions Tender Kft.), Sánta József (kis-, közepes és nagyüzemek értékesítési hálózat igazgató, MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletág). A szakmai moderátor: Papp Gergely (Nemzeti Agrárgazdasági Kamara).

"2024-es kilátások kettő szempontból: finanszírozás, támogatások" című panelbeszélgetés a PREGA konferencián – Fotó: Agroinform

A mezőgazdaság az alkalmazkodásról szól: Interjú ifj. Dusnoki Csaba gazdálkodóval, a NAK Precíziós Munkacsoportjának vezetőjével.

Nem az ukrán búzától kell tartani, hanem az orosztól – az fogja lenyomni az árakat: Interjú dr. Goda Pállal, az Agrárközgazdasági Intézet ügyvezető igazgatójával, agrárközgazdásszal.

A precíziós gazdálkodás annak is fontos, aki most még idegenkedik tőle – Interjú Detre Miklóssal, a Magyar Államkincstár elnökhelyettesével.


Ez a magyar fejlesztés meggátolja a permetlé elsodródását: A "Szélkakas" elnevezésű berendezést dr. Borsiczky István, a TOMELILLA Agrotechnika Kft. ügyvezetője mutatta be.

Öt gazdálkodói vélemény a precíziós gazdálkodásról és a szántásról: Kardos Csaba, Kovács Norbert, Kátai Zsolt, Szűcs András és Hadászi László beszélgetett a PREGA konferencián. A moderátor Umenhoffer Péter volt.

Öt gazdálkodói vélemény a precíziós gazdálkodásról és a szántásról

Öt gazdálkodói vélemény a precíziós gazdálkodásról és a szántásról – Fotó: Agroinform

Nyáron érkezik a gazdaságátadást segítő pályázati kiírás – Interjú dr. Feldman Zsolttal, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkárával.

A technológiai feltételekhez képest hogy élnek a magyar gazdák az adatok kínálta lehetőségekkel úgy a cégirányítás, mint a döntéshozatal szintjén? témát Varga Péter Miklós, a Cibus Hungaricus Alapítvány szakértője moderálta. A beszélgetésben résztvevők: Győrffy Balázs elnök (Nemzeti Agrárgazdasági Kamara), Dr. Harsányi Endre rektorhelyettes (Debreceni Egyetem), Harsányi Zsolt ügyvezető-tulajdonos (Axiál Kft.) és Szabó Levente projektigazgató (4iG Nyrt.).

Mutatjuk, mi történik február 15. után a gazdálkodási napló adataival, és kinél kezdődhet meg a kifizetés – Interjú Várszegi Gábort, a Nébih Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Igazgatóságának igazgatójával.