A pásztorkodás az utóbbi időben hiányszakma lett Romániában, ahol pedig a legeltetéses juhászatnak sok évszázados hagyományai vannak, és manapság is elég ötven-hatvan kilométert autózni, hogy legalább egy legelésző juhnyájat ne lássunk – olvashatjuk a romania-insider.com hírportálon.

A juhtartó gazdák helyi viszonylatban különösen magasnak számító, havi 5.000 lej (közel 400.000 Ft) bérezést ajánlanak a pásztorkodást vállalóknak, mégsem tudnak megfelelő hozzáértéssel és jártassággal rendelkező jelentkezőt találni erre a viszonylag egyszerű munkára. Az ország juhállományához a jelenlegihez képest legalább kétszeres létszámú pásztorra lenne szükség.

juh

Az ország juhállományához a jelenlegihez képest legalább kétszeres létszámú pásztorra lenne szükség – fotó: Pixabay

Azok a román pásztorok, akik erre alkalmasak lehettek volna, korábban elszegődtek Nyugat-Európába, jóval magasabb fizetésért és sokkal kedvezőbb munkakörülményekért.


Ion Ene, egy Olaszországban dolgozó román birkapásztor elmondta, hogy – kétéves szerződése alapján – családjával együtt ingyenes orvosi ellátásban részesül, a romániai viszonyokhoz képest jóval több szabadideje van, és mindazt a kedvezményt megkapja, amit az olasz állampolgárok. Ugyanakkor egy román juhtartó gazda csak Bangladesből tudott négy pásztort szerződtetni az állatai mellé.