Ismét felütötte a fejét a magas patogenitású madárinfluenza Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A vírust ezúttal Csengerújfaluban, egy 37 ezer egyedet számláló pecsenyekacsa-tartó gazdaságban mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. - olvasható a Nébih honlapján.

kacsatelep

A madárinfluenza egy 37 ezer egyedet számláló pecsenyekacsa-tartó gazdaságban jelent meg — fotó: pixabay.com

Az ország minden területén kötelező betartani a járványvédelmi előírásokat

Az érintett gazdaságban és vonzáskörzetében a hatóság haladéktalanul megtette a szükséges járványügyi intézkedéseket, de a járványvédelmi előírások szigorú betartása kiemelten fontos és kötelező az ország más területein is!

Haladéktalanul megkezdték a 37 ezres állomány felszámolását

A csengerújfalui gazdaságban a madárinfluenza megjelenésére a kacsák takarmány- és vízfogyasztásának jelentős csökkenése, valamint az állatok megemelkedett elhullása hívta fel a figyelmet. A gyanút a Nébih laboratóriuma január 18-án erősítette meg. Ezt követően, a járvány továbbterjedésének megakadályozása érdekében, haladéktalanul megkezdték a 37 ezres állomány felszámolását.


A román hatóságokat is értesítették

A kitörés helyszíne körül a 3 km-es sugarú védőkörzetet, valamint a 10 km-es sugarú felügyeleti (megfigyelési) körzetet állítottak fel. Figyelembe véve azt, hogy mindkettő átnyúlik az országhatáron és romániai területeket is érint, az országos főállatorvos az esetről a román állategészségügyi hatóságot azonnal értesítette.

kacsa

Az országos főállatorvos az esetről azonnal értesítette a román állategészségügyi hatóságot  — fotó: pixabay.com

Az ország magas kockázatú területein továbbra is kötelező a baromfik zártan tartása

A Nébih szakemberei ismét felhívja a baromfitartók figyelmét, hogy a madárinfluenza-veszély továbbra is valós probléma, a betegség bárhol felütheti a fejét! A hatóság nyomatékosan kéri a gazdákat, hogy fokozottan ügyeljenek baromfiállományuk védelmére és tartsák be a járványvédelmi előírásokat!

A madárinfluenzával kapcsolatos információkat folyamatosan frissítik a Nébih tematikus aloldalán: https://portal.nebih.gov.hu/madarinfluenza