E-heti körkérdésünk szereplőitől megkérdeztük, milyen eszközöket és megoldásokat ajánlanak a jó minőségű tömegtakarmány betakarításához és tárolásához, valamint hogy milyen készítményeket javasolnak a megfelelő minőség és a kívánt beltartalom megőrzése érdekében.

Akik ezúttal válaszoltak: Artex Building Kft., AXIÁL Kft., BIOMIN Magyarország Kft., Corteva Agriscience, Fliegl Abda Kft., Holstein Genetika Kft., KITE Zrt., Panadditív Kft., H. Wilhelm Schaumann Állattakarmányozási Kft., Valkon 2007 Kft.

Túri Zoltán cégvezető – Artex Building Kft.

Az Artex Building Kft. kiváló minőségű ívelt sátrak forgalmazásával foglalkozik, melyek tökéletes megoldást nyújtanak többek közt a takarmány tárolására. Az intenzív júliusi-augusztusi betakarítási munkákat követően a helyes tárolás elsődleges fontosságú a termény/takarmány jó minőségének megőrzése szempontjából.

takarmánytárolás

Az Artex Building Kft. kiváló minőségű ívelt sátrak forgalmazásával foglalkozik.

Az ARTEX ívelt sátrai 6-8-10-12 méteres szélességgel, 2 métertől egészen 6 méteres magassággal, korlátlan hosszúsággal rendelhetőek meg. A fémszerkezetű ívelt sátor tűzihorganyzott acélból készül, mely 60×60-as négyzetes keresztmetszetű és igény szerinti vastagságú, a PVC-ből készült Sattler PRO-TEX duplán kezelt masszív fedőponyva súlya 700 gr/m², mindkét oldalán fényes felületű, tűzálló. Ívelt sátraikra 12 év ARTEX Hivatalos Garanciát vállalnak.

sátor

Az ARTEX ívelt sátrai 6-8-10-12 méteres szélességgel, 2 métertől egészen 6 méteres magassággal, korlátlan hosszúsággal rendelhetőek meg.

Ha tovább szeretnétek olvasni ezzel a témával kapcsolatban, ide kattintva megtehetitek, illetve a termékek – a teljesség igénye nélkül – az Agroinform.hu Piactér hirdetései közt is megtalálhatóak.

kép

Az Artex Building Kft. szeretettel várja megrendelőit a kecskeméti bemutatótermükbe is!

Mihalovics Tamás CLAAS silózó termékmenedzser – AXIÁL Kft.

A CLAAS legismertebb tömegtakarmány-betakarító gépe a CLAAS JAGUAR önjáró silózó. Az ismertség mellett a legsikeresebb silózó is, mivel 1973 óta több mint 40000 CLAAS JAGUAR került a felhasználókhoz. Jelenleg két sorozatban érhető el: a CLAAS JAGUAR 800-as sorozat a már jó bevált szecskázási megoldásokat ötvözi a legmodernebb hatékonyságot növelő és gépkezelőt tehermentesítő megoldásokkal. A JAGUAR 900-as sorozatba pedig a legújabb fejlesztések kerültek, és tették ezt a sorozatcsaládot a profi, valóban a nagy üzemek tömegtakarmányát biztosító önjáró silózójává.

claas jaguar

A JAGUAR 900-as sorozatba már a legújabb fejlesztések kerültek.

A CLAAS JAGUAR legfontosabb jellemzői: biztos, hatékony hajtásrendszer; egyenes vonalú terményáram a maximális áteresztés érdekében, ugyanakkor minimális energiaszükséglettel; kezelőtámogató rendszerek: AUTO FILL automatikus szállítójármű-töltés, DYNAMIC POWER motorteljesítmény-szabályozás, CEMOS AUTO PERFORMENCE – teljesítmény- és sebességszabályozás egyszerre.

A jó minőségű takarmányról a 800-as sorozatban a V-CLASSIC, míg a 900-as sorozatban a V-MAX szecskázódob gondoskodik. Az igényeknek megfelelő legjobb termény- és szemfeltárást a többféle kialakítású MULTI CROP CRACKER szemroppantó biztosítja. A betakarítható növények sokszínűségét a számos adapter biztosítja: PU 300/380 rendfelszedő, ORBIS sorfüggetlen kukorica adapterek és DIRECT DISC 500/600 az egy menetben történő kaszáláshoz és szecskázáshoz.
gép

A betakarítható növények sokszínűségét a számos adapter biztosítja.

Dr. Jakab Gábor ügyvezető igazgató – BIOMIN Magyarország Kft.

Mivel a tehenek tejtermelése az utóbbi években lényegesen megnövekedett, és ezzel a tápanyagigényük is egyre nőtt, valamint a bendő kapacitása ezzel szemben limitált, már nem elegendő egyszerűen csak szilázst termelni, hanem a minőségi szilázskészítésre kell törekedni.

A fűféléknek a kukoricához viszonyítva relatívan kevesebb a cukortartalma és magasabb a fehérjetartalma, magasabb a pufferkapacitása, amely megnehezíti az erjesztését. A vágási magassága is eltérő (5–7 cm fű és 20–30 cm kukorica), amely megnöveli a kockázatát a talajjal / Clostridiumokkal való szennyeződésének.

tehén

A fűfélék erjesztése nehezebb feladat, mint a kukoricaszáré.

Azért, hogy jó minőségű fűszilázst tudjunk előállítani, figyelnünk kell néhány tényezőre:

A jobb erjedés és a magasabb tápanyagtartalom menedzselése:

Helyes betakarítási idő megválasztása (30–45% szárazanyag): A növénynek ebben a növekedési szakaszában remek egyensúly van a cukortartalma és a puffer kapacitása között, ugyanakkor a nyersrosttartalma is elfogadható. Az optimálisnál alacsonyabb szárazanyag-tartalom esetén megnő a kockázata a Clostridiumokkal való szennyeződésnek, valamint magasabb veszteségekre számíthatunk a kicsorgás miatt. Magasabb szárazanyag-tartalom magasabb nyersrosttartalmat jelez, amely megnehezítheti a tömörítést.

Tömörítés (> 650 kg/m3): A legfontosabb művelet a szilázs készítésénél a tömörítés. Az egész technológiai folyamatot igazítani kell a tömörítőgépek kapacitásához. A tömörítés ne legyen több, mint 1 tonna szárazanyag / óra / tömörítő gép tonna. Minden plusz kg a szilázs minőségét javítja.

szilázs

A tömörítés a legfontosabb művelet.

Takarás: Optimális estben a silót egy nap alatt töltsük fel és még aznap takarjuk le. Azonban néhány esetben a feltöltési idő meghaladja a 24 órát, de semmiképpen nem ajánlott kiterjeszteni a feltöltési időt 72 óránál hosszabb időre. Egy jó tömörítés és egy megfelelő takarás stabilan fogja tartani addig a szilázst, amíg fel nem használjuk. Ezek a tényezők megakadályozzák penészgombák növekedését, ezáltal a további mikotoxintermelést.

Beoltás baktériumokkal: Az olyan szilázsokat, amelyek kívül esnek a megadott szárazanyagértékeken (25–45%), kezelhetjük kémiai anyagokkal, hogy elérjük a megfelelő hatást. A nedves vagy piszkos szilázsokat kezelhetjük azért, hogy a Clostridiumokat visszaszorítsuk (például nátrium-nitrittel), ugyanakkor kezelhetjük a száraz szilázsokat is, hogy megakadályozzuk a penészek szaporodását, amely a rossz tömörítés miatt jön létre (például propion savval).

A szilázs beoltása biztonságosabb és olcsóbb alternatívát jelent, mint a savas vagy kémiai kezelések. Mivel a fő problémát a fűszilázsnál a savasodás jelenti, homolaktikus tejsavbaktériumokat (LAB) kell használni. Mindazonáltal a homo-és heterofermentatív tejsavbaktériumok kombinációja nemcsak a jó fermentációt garantálja, hanem egyben jobb aerob stabilitást is biztosít. Az aerob stabilitás forog kockán, ha a tömörítés nem megfelelő, ha a viszonylag nagy silóméret miatt a siló nem ürül elég gyorsan (25 cm/nap télen és 50 cm/nap nyáron) és/vagy ha a szilázs vágott felülete egyenetlen. A beoltás lehetővé teszi a jobb eredmények elérését.

fűszenázs

A fő problémát a fűszilázsnál a savasodás jelenti, ezért beoltáskor homolaktikus tejsavbaktériumokat (LAB) kell használni.

Mikotoxin-szennyezettség csökkentése: A mikotoxin-szennyezettség tekintetében nincs biztonságos szint. Számos esetben a mikotoxinokat nagyon összetett problémaként kell kezelnünk. Ezért javasolt mikotoxin-inaktiváló adalék használata.

BIOMIN-megoldások a jobb minőségű fűszilázs készítéséhez és a jobb teljesítményhez:

Biomin BioStabil® Plus: hetero-és homofermentatív baktériumok keveréke a jobb erjedésért és az aerob stabilitásért; magasabb szárazanyag-, tápanyag- és energia-visszanyerés lehetséges a szilázsból.

Biomin® BioStabil Wraps: homofermentatív baktériumok keveréke, amely a bálázott szilázsokhoz ajánlott, a jobb erjedéséhez és a jobb szárazanyag-, tápanyag-és energia-visszanyeréshez.

Mycofix® termékcsalád: mikotoxin-inaktivátor három különböző stratégia alapján: köthető mikotoxinok megkötése ásványi anyagok szinergista keveréke által (például aflatoxin és ergot alkaloidok), a nem adszorbeálható mikotoxinok biotranszformációja biológiai összetevők által (például a zearalenon, fumonizinek, deoxinivalenol és egyéb trichotecének) és biovédelmet jelent, mivel növényi és algakivonatokkal támogatja az immunrendszert, a bél nyálkahártyáját, és védi a májat.

Sólyom János termékmenedzser – Corteva Agriscience

A tömegtakarmányok minőségét több körülmény együttesen határozza meg. A legjelentősebbek ezek közül a teljes folyamat során használt gépi eszköztár, a depótöltés gyorsasága, a tömörítés, az erjedési folyamat, és az általam kiemelt fontosságúnak tartott betakarítási időpont helyes megválasztása. Ez a tényező alapvetően meghatározza a betakarítandó növény szárazanyag-tartalmát, ezáltal a takarmány energiatartalmát, és szintén befolyásolja a biológiai erjedés során bekövetkező szárazanyag- és energiaveszteség mértékét.

A Corteva Agriscience kutatásai egyértelműen megmutatták, hogy silókukorica esetében a rost emészthetősége nagyon csekély mértékben csökken az egészséges növényben, amikor annak szárazanyag-tartalma 30%-ról 38%-ra emelkedik.

takarmány emészthetőség

A betakarításra megfelelő teljes növény-szárazanyagtartalom 30-38% között van, ugyanis ekkor a legmagasabb az energiatartalma. Ezen az intervallumon belül a 36-38% közötti lenne optimális.

Az optimális betakarítási fenofázis elérése a legfontosabb, de valós termelési körülmények között egyben a legnehezebben megvalósítható technológiai eleme a szilázskészítésnek, ezért javasolt a Pioneer® oltóanyagok használata annak érdekében, hogy az erjedést kedvező irányba tereljük a betakarításkori nedvességtartalom-különbségek ellenére.

A frissen betakarított növényeken található természetes epifita flóra rendkívül sokféle hatással van a takarmány stabilitására és takarmányozási értékére. Az erjedési folyamatra nézve hasznos Gram-pozitív, fakultatív anaerob tejsavtermelő baktériumok kisebbségben vannak. A silózandó növényeken található természetes mikroorganizmusok körében kevesebb mint 0,5% a tejsavtermelő baktériumok aránya, és ezen belül is alacsony a homofermentatívok mennyisége.

tejsavbaktérium

Ahhoz, hogy egy szilázs jól erjedjen, legalább 100.000 tejsavtermelő baktérium kell hogy legyen 1 gramm silózandó takarmányon, ezt a legegyszerűbben úgy érhetjük el, hogy a szilázskészítés alapvető követelményeinek betartása mellett, nagy mennyiségben szelektált tejsavtermelő baktériumot juttatunk a takarmányba.

A Pioneer® oltóanyagok használatának kiemelendő előnye, hogy túlsúlyba kerülnek a tejsavtermelő baktériumtörzsek, így kedvező irányba terelik az erjedést, a betakarításkori nedvességtartalom-különbségek ellenére.

Pioneer® oltóanyagok

 

11AFT

11GFT

11G22

11CH4

11CFT

11C33

11B91

Kezelhető növény

lucerna

teljes gabona-növény

teljes gabona-növény

kukorica biogáz termelésre

kukorica

kukorica

nedves kukorica szem

 

 

 

Rapid
React

 

 

Rapid React

Rapid React

Elősegíti az erjedést, és csökkenti a szárazanyag veszteséget

X

X

X

X

X

X

X

Tartósítja a takarmányt

X

X

X

X

X

X

X

Csökkenti a felmelegedést a takarmány felületén

X

X

X

X

X

X

X

Csökkenti a felmelegedést a takarmány belsejében

X

X

X

X

X

X

X

Javítja a rost emészthetőségét

X

X

 

X

X

 

 

Fliegl Abda Kft.

Az „ASW-vel TÖMÖRÍTÉS” dicsérete: 
A Fliegl Abda Kft. a silószállítás gazdaságos megoldásához rendelkezik járművekkel, melyek a szállítás költségeit komoly mértékben csökkentik. A Fliegl ASW Gigant letoló kocsik alapból nagy térfogatúak, és opcióként tovább növelhető a térfogatuk. Így a kisebb fajsúlyú silózott anyagoknál növelhető a szállítmányok hasznos súlya.

Az ASW letoló kocsik ürítési rendszeréből adódik az a képessége, hogy a laza szállítmányokat tömöríteni lehet velük, az ürítést végző homlokfal csökkentett hidraulikanyomású hátrafelé mozgatásával a silózott anyagot összébb nyomja, tömöríti. Így már a kocsi akár a megengedett hasznos terhelés teljes mértékéig megtölthető. Erre silózás közben is képes, nem növeli ezzel a művelettel az improduktív időt.

A silózó mellett haladva, amikor az majdnem teletölti a kocsiszekrényt, a silózó a kocsi hátsó felébe fújja az anyagot, a kezelő hátrafelé indítja a letoló falat, és 80 bar nyomással tömörít, majd visszahúzza. Ezt a műveletet a silóval töltés során bizonyos anyagoknál többször is megismételheti. A hagyományos billentős kocsik erre nem képesek, kisebb hasznos súlyt képesek befogadni.

asw letoló kocsi

Silózott fű, lucerna, árpa, rozs, olasz perje esetén 30-60%-os, kukoricánál és kölessilónál 5-15%-os tömörítés érhető el.

Költségelemzéssel könnyen kiszámítható az ASW letoló kocsi megtérülése, illetve gazdasági előnye, mivel jelentősen megjavul a szállítójármű önsúly / hasznos súly viszonya. A gyors, egyszerű, akár egyenetlen silódombon menet közbeni lerakás szintén előnye a letolásos ürítésnek, valamint az, hogy alacsony nyomású kerekek szerelhetők fel, kisebb lesz a taposási kár a szántóföldön. Silózott fű, lucerna, árpa, rozs, olasz perje esetén 30-60%-os, kukoricánál és kölessilónál 5-15%-os tömörítés érhető el.

Dr. Süpek Zoltán kereskedelmi igazgató – Holstein Genetika Kft.

Szilázskészítés Ecosyllal!

Az Ecosyl termékcsalád kukoricára és cirokra javasolt tagja az Ecosyl Ecocool, amelynek hatékonyságát különböző körülmények között végzett kísérletek igazolták. A szilázsból a tehenek 5%-kal több szárazanyagot vettek fel, míg a szerves anyag emészthetősége 3%-kal javult.

Holstein Genetika

Az Ecosyllal a szilázsból a tehenek 5%-kal több szárazanyagot vettek fel, míg a szerves anyag emészthetősége 3%-kal javult.

Az angol Volac cég által levédett baktériumtörzsek közül a Lactobacillus plantarum MTD/1 a jobb fermentációhoz, a Lactobacillus buchneri PJB/1 a kazalbontás utáni jó aerob stabilitáshoz szükséges. A minőségi erjedésnek köszönhetően magas a szilázs energia-tartalma, kiváló az ízletessége, nő a bendőben a mikrobiális fehérjetermelés, a stabilitás pedig kedvezően hat az állatok egészségi állapotára és termékenységére.

Ecosyl

A szabadalmaztatott technológia az MTD/1 sejteket speciális védőrétegbe zárja a liofilizálás során, ami segíti a gyors hidratálódást, aktiválódást; a baktériumok magas környezeti hőmérsékleten is aktívak maradnak.

Kiss Sándor szántóföldi gépértékesítési osztályvezető – KITE Zrt.

A jó minőségű tömegtakarmány-előállításnak fontos kérdése a betakarítás időpontja, a növény szárazanyag-tartalma. Annak érdekében, hogy ennek idejét pontosan meg tudjuk határozni, a John Deere szecskázók minden esetben felszerelhetők HarvestLab nevű DLG által bevizsgált és elfogadott nedvesség- és beltartalommérő rendszerrel, így a betakarítás első pillanatától fogva tudjuk a szárazanyag-tartalmat.

John Deere

JD 8800 szecskázó.

Ezen túl nagyon fontos a homogén szecskahossz, melyet a fülkéből állíthatunk a JD esetén 1 mm-es lépésekben, vagy a gépre bízhatjuk, azaz a szárazanyag változásának függvényében képes a szecskahosszt állítani automatikusan, így egyenletes módon tömöríthető anyag kerül a falközi silóba, mely a tökéletes erjedésnek feltétele, a jó minőség alapja.

John Deere szecskázó

Szemroppantó kiszerelés integrált daruval.

Gondoljunk arra, hogy a szárazabb anyag kevésbé tömöríthető, melyet a rövidebb szecskahosszal kompenzálhatunk, ezzel a homogén tömöríthetőség feltételét biztosítjuk. Fontos kérdés a szemroppantás, melyre a John Deere hengeres kialakítású vagy spirálisan rovátkolt szemroppantók választhatóak 32/40/50 % sebességkülönbözettel típustól függően. Így az elvárt szemroppantási érték minden esetben elérhető. A John Deere szecskázók 380 és 970 LE közötti teljesítménytartományban érhetőek el.

szemroppantó

Spirálisan rovátkolt szemroppantó 50% sebességkülönbözettel.

Palkó István – Panadditív Kft.

A silókukorica-szilázsoknál a táplálóanyagok emészthetősége és a táplálóanyag-tartalom együttesen határozza meg azok nettó energiatartalmát. A szilázsok legfontosabb alkotóeleme a keményítő és a rost. A vékonybélben történő emészthetőséget, valamint a bendőbeli lebonthatóságot befolyásoló tényezők közül a legfontosabb a szárazanyag-tartalom (érési stádium), valamint a szemroppantottság. Ezek figyelembevételével a kukorica fenológiai fázisa akkor optimális betakarításra, ha 35% a szárazanyag-tartalom és a tejvonal 2/3. Arra kell törekedni, hogy a betakarítást ne kezdjük meg 30% szárazanyag-tartalom alatt, és a végén ne haladjuk meg a 38%-ot.

A CSPS érték azt mutatja meg, hogy a keményítő hány százaléka található a 4,75 mm-nél kisebb frakcióban. (A 4,75 mm-nél nagyobb szemben nincs elegendő idő a keményítő lebomlásához a bendőben). A cél az, hogy fél szemnél kisebb szemcseméretet érjünk el.

kép

A betakarításkori gépbeállítások erősen szárazanyagtartalom-függőek, optimális szárazanyag-tartalomnál 25-35 mm szecskahosszúságra érdemes beállítani a silózót, a szárazanyag-tartalom emelkedésével közelíteni kell a 25 mm-es szecskahosszhoz. A roppantóhenger-hézag erősen gépfüggő, általánosságban elmondható, hogy 2 mm környéki hézaggal érdemes indulni, és amennyiben szükséges, azt fokozatosan csökkenteni. Érdemes 2-3 kocsinként, de táblaváltáskor mindenképpen felülvizsgálni a szecskaméretet és a roppantottságot. Vágási magasság: 1,5-2 nódusz között, de a növény szárazanyag-tartalma a meghatározó, ha a silózandó növény zöld, lehet alacsonyabb a vágási magasság.

A betakarítás sebességét a tábla hozama, a silózó általános műszaki állapota és teljesítménye, valamint a taposási kapacitás együttesen határozza meg. Betakarítás közben 5-8 km/h sebességre beállított gépnél a sebesség növelése rontja a szecskaméretet és a roppantottságot egyaránt. Arra tekintettel, hogy egy depóban általában 2 tömörítő és egy tolótraktor fér el egyszerre, egy 12 órás műszakban a 800 tonnás mennyiséget nem érdemes átlépni. Az egyszerre feltolt mennyiség ne haladja meg a 25 cm-t! A jobb tömörítés érdekében az egyik taposó traktor legyen tömörítő hengerrel szerelt. A kazal befejezésekor a tömörítő hengert fel kell emelni, mert az a felső réteget lazítja.

A takarást illetően a legfontosabb szabály, hogy a taposás befejezése után azt azonnal végezzük el. A takarófóliák esetében nagyon fontos azok UV-állósága, mechanikai tűrőképessége, illetve oxigénmolekula-áteresztő képessége. A takarás történhet takaró+vákuumfóliával két rétegben, illetve a legújabb technológiával gyártott többrétegű O2 záró fóliákkal. A silókazal teljes kerületén javasolt a silózsákokkal történő rögzítés, a köztes felületet kellően le kell súlyozni további silózsákokkal, gumikkal, szalmabálával stb. az anaerob körülmények biztosítása érdekében.

A “legjobb” és legolcsóbb tartósítószer az erjedés során keletkező szén-dioxid – ezért fontos a takarófóliák O2-áteresztő képessége –, amelynek hatását tovább javíthatjuk különböző kémiai, illetve biológiai készítményekkel az erjedés minőségét és biológiai stabilitását illetően. A kémiai tartósítás annak magas költségei miatt csak extrém alacsony (26% sz. a. alatt) vagy magas (50% sz. a. felett) indokolt.

A biológiai készítmények közül a homo- és heterofermentatív, illetve kombinált készítmények egyaránt használhatóak. Optimális szárazanyag-tartalom és tömörítés esetén elegendő a homofermentatív készítmények használata, minden egyéb esetben a tényleges körülmények pontos ismeretében lehet megfelelő tanácsot adni.

A Panadditív Kft. termékválasztékában elérhetőek a kémiai (Novimold propion és hangyasavalapú készítmények) és biológiai adalékanyagok, illetve takarástechnológiával – a német Böck Gmbh teljes spektrumot átfogó termékpalettájával (fóliák, silózsákok, madárvédő háló, tejsavbaktérium-kultúrák stb.) – is szívesen állnak megrendelőik rendelkezésére.

H. Wilhelm Schaumann Állattakarmányozási Kft.

A betakarítás tömegtakarmány-függő technológiát kíván. Az időpont megválasztása során figyelembe kell venni a fenofázist, a hozam és a minőség célnak megfelelő egyensúlyának időpontjában, amikor a táplálóanyagok emészthetősége optimális. A szárazanyag-tartalom és a szecskaméret (lásd képek) fontos tényező a tömöríthetőség szempontjából. Kukoricaszilázsok esetén 250 kg sza/m3. A behordás egyenletességére nagy hangsúlyt kell fektetni, hogy a kapott szilázs is egyenletes minőségű legyen. Fóliatakarás, akár több rétegben is, lesúlyozva ajánlott, így megakadályozható a felületen lezajló aerob folyamatok által okozott minőségromlás.

szilázs

szilázs

A szárazanyag-tartalom és a szecskaméret fontos tényező a tömöríthetőség szempontjából.

A homo- és heterofermentatív tejsavtermelő baktériumokat tartalmazó készítmények modern képviselői a silótartósítóknak. Érdemes tömegtakarmányra szabott törzseket, illetve ezek kombinációját tartalmazó készítményeket választani elsősorban az alapján, amivel megnöveli a szilázs értékét, és nem az ár alapján.

Különböző tulajdonságok esetén (szárazanyag-tartalom, fehérjetartalom, cukortartalom) különböző anyagcserével rendelkező törzseket érdemes választani. Megtalálhatóak a piacon már olyan készítmények is, amik nem csak az aerob stabilitás és a táplálóanyagok megőrzésében segítenek, hanem akár propilén-glikol termelésével növelhetik a szilázs értékét, vagy gyorsabb silónyitást tesznek lehetővé, amivel kiszámíthatóbb lesz a takarmánygazdálkodás.

A SCHAUMANN 2000 óta piacvezető ez európai biológiai szilázstartósítók piacán. A BONSILAGE termékek minden silózási helyzetre megoldást kínálnak, hogy a gazdálkodók a legtöbbet hozhassák ki a szilázsokból. Fit M készítményével termelhető propilén-glikol értéke a silótartósító árának ötszörösét is elérheti, aminek a tehén anyagcseréjére és a gazdálkodás eredményességére gyakorolt pozitív hatása nem szorul magyarázatra.

Valkon 2007 Kft.

Függetlenül attól, hogy mely tömegtakarmányról van szó, ennek végső minőségét a fajtaválasztástól kezdve a betakarítás időpontjának megválasztásán át az alkalmazott gépekig (és azok helyes beállításai és használata) rengeteg tényező befolyásolja. A Valkon Kft. ebben a láncban a professzionális KRONE betakarítógépeivel tud segíteni a gazdálkodóknak.

KRONE

A tömegtakarmány minőségét a fajtaválasztástól kezdve a betakarítás időpontjának megválasztásán át az alkalmazott gépekig rengeteg tényező befolyásolja.

A silókukoricában használt önjáró silózók – bár működési alapelvük a kezdetektől fogva változatlan – az elmúlt években jelentős fejlődésen mentek keresztül, különösen a szemroppantás minősége tekintetében. Gépesítési szempontból a két alapvető minőségi paraméter silózáskor a szecskahossz és a szemroppantás minősége. Míg korábban a 10-15 mm-es szecskahossz volt jellemző, ez ma már az új trendeknek köszönhetően egyre hosszabb.

A KRONE silózókkal gyakorlatilag tetszőleges hosszt választhatunk, sőt ezt a fülkéből bármikor fokozatmentesen állíthatjuk. Az adapterbe épített AutoScan érzékelő azt is lehetővé teszi, hogy a szárazabb részen rövidebbre vágjunk, a frissebb, zöldebb területeken pedig hosszabbra, s így a tömörítés is biztonságosabb. Mindezt teljesen automatikusan!

KRONE bálázó

A Valkon Kft. a professzionális KRONE betakarítógépeivel tud segíteni a gazdálkodóknak.

A szemroppantás minőségének megítélésekor ma már nem a 100 szemre jutó meg nem roppantott szemeket vizsgáljuk, hanem a CSPS értéket (a keményítőtartalom hány százaléka található a 4,75 mm-nél kisebbre tört szem részekben), mely sokkal pontosabb képet ad a keményítő majdani bendőbeli lebonthatóságáról és emészthetőségéről. Az ideális CSPS érték – szerzőtől függően – 60-70% feletti. Ezt a KRONE BigX silózókban akár hengeres, akár tárcsás szemroppantóval gond nélkül elérhetjük.

Ügyeljünk rá, hogy időben köszörüljük a késeket, és az ellenkés utánállításáról se feledkezzünk meg. Célszerű betakarítás közben adalékanyag kijuttatása, mely a silózóba épített adalékanyag-kijuttató rendszer révén szintén nem probléma, akár tömegarányos kijuttatás is lehetséges.

Csomagolt szenázs/szilázsbála készítésénél bálázáskor a legfontosabb szempont a levegő kiszorítása, hogy az erjedés anaerob módon történhessen. A körbálázók közül nedves anyag bálázására tökéletesen alkalmasak a KRONE keresztrudas bálakamra kialakítású gépei. Használhatjuk még a fixkamrás hengergörgős gépeket is, viszont a variókamrás hevederes bálázók kevésbé jók erre a feladatara. Nagyobb tömörséget érünk el, ha a körbálázó hátsó ajtaja mechanikus reteszelésű, s nem hidraulikus munkahenger szorítja. Mindenképp célszerű szeletelős gépet választani erre a feladatra, így az aprított anyag még jobban tömöríthető.

Az elkészült bálát csomagolás előtt hálóval is bekötözhetjük, de praktikusabb a palástfóliás kötözést választani. Ezzel csomagolóanyagot is megspórolhatunk, s bálabontáskor a hulladék kezelése is egyszerűbb.

Az Agroinform.hu Piacterén rengeteg betakarítógép-ajánlatot találsz. Nézz körül! Ha pedig eladó gépedet, terményedet vagy alkatrészedet adnád el, hirdesd meg nálunk, és most robogót is nyerhetsz!

Ha pedig kérdésed van, vagy megosztanád tapasztalataidat a többi gazálkodóval, próbáld ki a Fórum rovatot, ahol egy nagyon aktív fórumozó közösségel beszélgethetsz.

 

Süpek Zoltán