Nőtt a sertéshús ára az EU-ban

Az Európai Bizottság adatai szerint az Európai Unió 21 százalékkal kevesebb, 2,66 millió tonna (friss, fagyasztott és feldolgozott) sertéshúst értékesített a nemzetközi piacon 2022 január és június között, mint egy évvel korábban, olvasható az Agrárközgazdasági Intézet agrárpiaci jelentésében.

Az EU-s export 25 százaléka irányult Kínába, további nagy célpiacok az Egyesült Királyság, illetve a Fülöp-szigetek voltak. Az Európai Unióban az „E" kereskedelmi osztályba tartozó sertés vágóhídi belépési ára egy év alatt 38 százalékkal nőtt (2021 augusztus – 2022 augusztus).

Az uniós sertéspiac szempontjából meghatározó vállalatok és vágóhidak sertésárai átlagosan 57 százalékkal emelkedtek 2022 38. hetében az előző év azonos hetének átlagárához képest.

Folyamatosan nő a sertéshúsexport

A KSH adatai szerint Magyarország élősertés-kivitele 13 százalékkal, az élősertésbehozatala 11 százalékkal csökkent 2022 január és június között a 2021. január–júniusi mennyiséghez viszonyítva.

A sertéshús esetében viszont 3 százalékkal nőtt az export mennyisége, amely egyébként 19 százalékos értékbeli növekedést jelent.

A sertéshúsimport volumene 24 százalékkal, értéke pedig 38 százalékkal volt nagyobb a két időszak összehasonlításában.

Jelentősen nőtt a vágósertés és a sertéshús ára Magyarországon

Az AKI PÁIR adatai szerint a hazai termelésű vágósertés termelői ára 2022 augusztusában 56 százalékos emelkedést mutatott az egy évvel korábbi átlagárhoz képest.

sertés ára

A hazai termelésből származó vágósertésa) heti termelői ára Magyarországon (2020–2022) – Ábra forrása: AKI

A darabolt sertéshús (karaj, tarja, comb) feldolgozói értékesítési ára 48 százalékkal volt magasabb ugyanebben az összehasonlításban. A KSH adatai szerint a rövidkaraj fogyasztói ára 31 százalékkal, a sertéscombé 4,8 százalékkal nőtt ugyanekkor.

Gyorsul az áremelkedés

Összehasonlításképpen: a néhány héttel ezelőtti jelentésben a vágósertés esetén 47 százalékos egy év alatti áremelkedésről írtunk (most 56 százalék), a darabolt sertéshús feldolgozói értékesítési árának esetében akkor 46 százalékos éves áremelkedést rögzített az AKI (most ez az érték 48 százalék).

A KSH adatai szerint a rövidkaraj fogyasztói ára 25 százalékkal, a sertéscombé 3,4 százalékkal nőtt egy éves összehasonlításban az augusztusi jelentés szerint, most pedig előbbi esetében 31 százalékról, utóbbi esetében pedig 4,8 százalékról beszélhetünk.

Indexkép: Shutterstock