Az Európai Unió állatállománya tavaly 9 százalékkal csökkent – derült ki az unió statisztikai hivatala, az Eurostat felméréséből.

A felmérés szerint 2023-ban a sertés- és a szarvasmarha-állomány 1, a juhállomány 3, illetve a kecskeállomány 5 százalékkal lett kevesebb, tavaly az EU-ban 133 millió sertést, 74 millió szarvasmarhát, 58 millió juhot és 11 milliót kecskét neveltek a gazdaságokban.

2023-ban a sertés-állomány 1 százalékkal csökkent az EU-ban

2023-ban a sertés-állomány 1 százalékkal csökkent az EU-ban – Fotó: Shutterstock

Az Eurostat azt is megállapította, hogy az elmúlt évtizedben valamennyi haszonállatfaj állománya ritkult. A legkevésbé a szarvasmarhák száma csökkent az EU-ban, 2013-hoz képest 5 százalékkal, ezt követi a sertéseké 6 százalékkal. Az állattartók tavaly 9 illetve 15 százalékkal kevesebb juhot és kecskét neveltek tavaly.


Míg 2023-ban a sertés- és szarvasmarha-állományok uniós szintű számbeli változásai 2022-es évhez képest viszonylag mérsékelt volt, az uniós országok között jelentős különbségek tapasztalhatók. Horvátország és Írország sertésállománya 10 százalékkal csökkent, míg Bulgáriában és Máltán mintegy 21 százalékkal nőtt.

A szarvasmarha-állomány Lettországban csökkent a legnagyobb mértékben – 6 százalékkal – ezt követi Litvánia, Észtország, Portugália, Finnország és Magyarország ahol 3 százalékos visszaesés volt tapasztalható.