A topagrar.com portál cikke meglehetősen sötét képet fest az ukrán sertéshús termelésnek és a lakosság ellátásának helyzetéről, amelyben a háború már eddig is súlyos problémákat okozott.

Az orosz támadások következtében több tucatnyi nagyüzemi sertéstelep – épületekkel együtt – megsemmisült, az állomány jelentős részét az orosz katonák rekvirálták, vagy takarmány-, munkaerő- vagy áram hiányában maguk az ukránok kényszervágással szüntették meg.

Brutálisak ukrán sertéstartás kiesései a háború miatt

Az ukrán sertéstartás szinte megsemmisült – Fotó: Pxfuel

A családi kisüzemek sertésállományát (ha az oroszok meghagyták) maguk a tulajdonosok vágták le az egyre jobban elhatalmasodó élelmiszer hiány, illetve azok orosz kézre jutásának megakadályozása miatt. Ez a helyzet napról-napra súlyosbodik, és a károkat csak több év alatt és óriási költséggel lehet helyrehozni, miközben a sertéshús árak és az import erőteljes növekedésére kell számítani, ami szintén komoly anyagi áldozatot igényel.

Az Ukrán Agrobusiness Club becslése szerint ez év júliusában az EU tagországokból mintegy 9.000 tonna sertéshúst importáltak, ami a négyszerese volt az egy hónappal korábban vásárolt mennyiségnek, a januártól májusig terjedő időszakban pedig a behozott mennyiség 22.300 tonnát tett ki. A fő beszállító Lengyelország, Dánia és Hollandia volt.

További súlyos problémát jelent az elpusztult vagy kényszervágott sertések pótlása, amelyhez az ukrán állam egyelőre nem rendelkezik megfelelő tartalékkal és az ukrán valuta (grivnya) erős gyengülése nagyon megdrágítja az importot.