Az első előadó Dr. Borbély Csaba tanszékvezető, a Kaposvári Egyetem képviselőjeként, napjaink kihívásait foglalta össze "A tejtermelés helyzete Európában – gazdasági megközelítés" címmel, melyben a Föld lakosságának élelmiszerrel való ellátására, az klímaváltozásokra, a növekvő élelmiszer-, takarmány-, és mezőgazdasági alapanyag ármozgásokra, és ezzel szemben az egyre csökkenő mezőgazdaságra fordított kutatás-fejlesztésre hívta fel a figyelmet.

Előadása második részében a tejtermelés helyzetét ismertette Európai viszonylatban, majd magyar „szemüvegen keresztül” gazdasági szempontokat figyelembe véve. A tejtermelésben Magyarország az Európai Uniós tagországok közül az 5. helyet foglalja el, melyben kitűnő  természeti adottságai is fontos szerepet játszanak. Míg a tejfeldolgozók számát tekintve Magyarország ezzel ellentétben mindössze a 17. helyen áll. Részletesen beszámolt a tejfeldolgozást követő élelmiszerek fogyasztási arányairól, melyben a magyarok fogyasztása az EU átlag alatt marad (1. ábra). Ennek legfőbb okaként a tej jótékony hatásainak hiányos ismeretét jelölte meg (2. ábra).

Dr. Orosz Szilvia a Szent István Egyetem egyetemi docense, az Alltech szaktanácsadója, A silókukorica tartósítása és felhasználása terültén ismertetett újdonságokat. Ennek részeként a megfelelő hibridválasztás szempontjait és azzal kapcsolatban a magas rost emészthetőség és keményítőtartalom kiválasztására hívta fel a figyelmet. Az egyetem irányításával végzett kutatás, melyben az LG 34.90 (FAO480) és egy Kontroll (hazánkban népszerű) hibrid (FAO580) azonos receptúrával, azonos mennyiségben etetve, 3 hónap vizsgálatai alapján átlagosan 0,6 kg többlet tej/tehén/nap hozamot eredményezett.

Kiemelte, hogy ezen többlet hozam minden korábbi takarmányadag és összetevő, illetve etetési gyakorlat megváltoztatása nélkül, egyszerűen a jobb emészthetőségre nemesített LG34.90 kukorica hibrid alkalmazásával valósult meg (3. ábra).

Előadásában kitért a silózás folyamatában alkalmazandó helyes taposási technológiára, mely módszerrel 20%-al kevesebb idő alatt, ezzel párhuzamosan kevesebb üzemanyag és energiaráfordítással, kisebb betakarítási veszteséggel és a silódepó azonnali fólia takarásával kisebb időjárási kockázattal számolhatunk.