Székely ló-mustrát rendeztek Kászonaltízen, a harmadik éve megtartott rendezvény során a székely ló fajtajegyeket kiemelkedően hordozó lovakat, és a fajta fennmaradásának lehetőségeit értékelték.

Tíz évvel ezelőtt a Mereklye Egyesület elkezdte felkutatni és megvásárolni azokat a lovakat, amelyek minél inkább hordozták a székely ló fajtajellegét. Jelenleg 85 általuk törzskönyvezett ló van az állományban a csikókkal, ménekkel együtt. A tenyésztést a magyar kormány is támogatta. Egyelőre ez nem nagy szám, azonban egyre több gazda csatlakozik a tenyésztési programhoz.


A kászonaltízi szemlére egy erdélyi és magyarországi szakemberekből álló elbíráló bizottság választott ki 20 lovat a 85-ből, ezeket a szombati mustrán a közönség is megtekinthette, ráadásul díjazták a legkiválóbb példányokat.

Ősi magyar fajta

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára üdvözölte, hogy helyi egyesületek kezdeményezték a székely ló visszanemesítését, és biztosította a közönséget a magyar kormány támogatásáról.

Remek tulajdonságokkal bír

A székely ló a kisméretű lovak kategóriájába tartozik. Alacsony marmagassága és könnyű súlya miatt sportolásra és teherhordásra csak megkötésekkel alkalmas, viszont kitartást igénylő, hosszú mukában elsőrangú. Kiválóan regenerálódik, rendkívül szívós.

Ennek az oka részben a röghatás: az egyenetlen talajon mozgó lovak ízületeinek stabilitása erősebb és acélosabb, ezek a lovak pedig már évszázadokkal ezelőtt alkalmazkodtak a hegyvidékhez. Bodó Imre kiemelte, hogy gyermekek lovaglás-oktatására kiváló választás, ugyanis rendkívül nyugodt lovak.


Veress István kászonfeltízi lótenyésztő gazda, oktató is megerősíti, hogy gyerekek lovagoltatására tökéletes, nagyon kitartó, szívós lovak. Tanítani is alig kell, megfelelő bánásmóddal odaadóan tudnak dolgozni. Erős ló, erős lábakkal, ritkán betegszik meg, jól hasznosítja a takarmányt, nagyon gazdaságos tartani – mondta el a Mereklye Egyesület lovas oktatója.

Forrás: Székelyhon, képek: Potápi Árpád János/Facebook, Pixabay