A Nébih a pénteken közzétett információi alapján szigorítások várhatóak. Felhívták az élelmiszer-termelő állatokat kezelő állatorvosok figyelmét, hogy a vonatkozó rendelet* értelmében 2024. január 1-től élelmiszer-termelő állatok számára antibiotikumot csak és kizárólag hatósági engedéllyel rendelkező állatorvos írhat fel.

Ehhez segítséget is nyújtanak

Az engedély meglétét a vényen található FELIR azonosító segítségével lehet leellenőrizni a Nébih központi keresőjében. A felületen a jogosultsággal rendelkező állatorvos neve mellett ott van az "antibiotikum-hatóanyag tartalmú készítményre állatorvosi vény kiadása élelmiszer-termelő állat részére" szöveg is.


A hatósági engedély beszerzése

A jogosultság az Állatorvostudományi Egyetem és a Nébih közös, hatósági jellegű képzésének elvégzésével, illetve a sikeres vizsga letételével szerezhető meg. A posztgraduális tanfolyam és a vizsga alól mentesülhetnek azok, akik 2019-ben, valamint az azt követő években végezték el az állatorvosi egyetemet. Emellett azoknak sincs rá szüksége, akik korábban már teljesítették az antibiotikumok felelős alkalmazásával kapcsolatos graduális tantárgy követelményeit.

A szabályozás 2024. január 1-jével lép érvénybe - fotó: pexels.com

Fontos tudni, hogy a hatósági bizonyítvány 5 évig érvényes, amint lejárt, egy újabb képzéssel való részvétellel lehet megújíttatni.

Hivatkozott jogszabály:

* A 27/2021. (VIII. 11.) AM rendelet - az állatgyógyászati termékekről szóló 128/2009. (X. 6.) FVM rendelet módosításáról