A lengyel kormány december elején egy speciális mentőövet dobott be az ország sertéstartói számára, akik – az állategészségügyi szakértőkkel együtt – évek óta reménytelen küzdelmet folytatnak az afrikai sertéspestissel, újabban pedig a rendre rekordokat döntő tartási költségekkel - írta a topagrar.pl.

malac

Sertéspestis járvány, a költségek emelkedése nehéz helyzetbe sodorta a lengyel sertéstartókat is – fotó: pixabay.com

A termelők és a fogyasztók - alaptalanul, de félnek a sertéshús előállításától és használatától

A sertéspestis járvány nemcsak az állomány fizikai megtizedelésével és az exportlehetőségek bezáródásával küldte padlóra az ország sertéstartását, de legalább akkora kárt okozott az mélyrepülésben lévő húsárakkal és a tartási költségek drasztikus emelkedésével is. Ezeknél is érzékenyebb veszteséget jelentett a termelőkbe és fogyasztókba beültetett félelem, amely szerint óvakodni kell a sertéshús előállításától és használatától.


Minden anyakoca után 1.000 złoty jár

Az új támogatási forma azt jelenti, hogy a sertéstartók minden anyakoca után 1.000 złoty (mintegy 80.000 Ft) vissza nem térítendő támogatást kapnak. Az agrárminisztérium erre a célra összesen 400 millió złotyt különített el.

malac

A tervezett akció a teljes összeomlástól mentheti meg a lengyel sertéstartást – fotó: pixabay.com

Több tízezer igénylőre számítanak

A támogatási igényeket márciustól április végéig kell a hatóságokhoz benyújtani, miközben egy üzem legfeljebb 500 kocára kaphat támogatást. Henryk Kowalczyk agrárminiszter több tízezer igénylőre számít. A tervezett akció a teljes összeomlástól mentheti meg a lengyel sertéstartást, amelynek problémái az utóbbi időben már a politika legfelső szintjére emelkedtek, és komoly társadalmi feszültségeket váltottak ki.