Az élelmiszerárak folyamatosan nőnek, szinte megállíthatatlanul. Legutóbb például az étolaj áráról írtuk, hogy karácsonyig az sem elképzelhetetlen, hogy 730 forintos literenkénti árat is elérjük. Egyetlen kivétel talán a sertéshús. Ha megnézzük a KSH statisztikát, ott azt láthatjuk, szinte alig van olyan élelmiszer a sertéshúson kívül, amelynek az ára csökkent volna például az egy évvel korábbihoz képest.


Az élő sertés átvételi ára mélyponton van, Éder Tamás, a Bonafarm Csoport vállalati kapcsolatokért és PR-ért felelős igazgatója korábban azt nyilatkozta az Agroinform.hu-nak, hogy a kisebb termelők számára lassan áthidalhatatlanná válik a mostani piaci válság.

Az Agrárközgazdasági Intézet legfrissebb jelentése is alátámasztja a probléma súlyosságát: a vágási statisztikai adatok szerint 2021 január–augusztusában a sertések vágása élősúlyban 5 százalékkal nőtt az előző év hasonló időszakához képest, miközben a hazai termelésű vágósertés termelői ára közel 9 százalékkal volt kevesebb 2021 szeptemberében az egy évvel korábbi átlagárhoz képest. A darabolt sertéshús (karaj, tarja, comb) feldolgozói értékesítési ára 7 százalékkal mérséklődött ugyanebben az összehasonlításban.

Már rég ködbe veszett a 6 millió sertésről szóló álom, most újabb félmillióval is csökkenhet az állomány - ez pedig már a hvg.hu-n megjelent cikkben olvasható.

sertés

Félmillióval is csökkenhet a sertésállomány – Fotó: pixabay

A jelenség háttere összetett: folyamatosan nőnek a takarmányárak, sertéshúsból túlkínálat van az európai piacon, ráadásul a termelői összefogás sem a legmagasabb szintű hazánkban. A sertéstartók mindenesetre úgy érzik, ők fizetik meg az árát annak a sertéshúsnak, amit jelen pillanatban olcsón lehet beszerezni az áruházakban.

A problémára folyamatosan keresik a megoldást, múlt héten jelentette be az agrártárca, hogy jelentősen megnövelik az ágazat támogatási keretét, a kifizetéseket lehetőség szerint előbbre hozzák, és kamatmentes hitelhez is hozzájuthatnak az érintettek. Ez ugyan nagy segítség, amíg azonban van olcsóbb hús az európai piacon, nehéz lesz változtatni a trendeken.

Sokba kerül sertést tenyészteni, és nagyon olcsón lehet eladni

A hullámzó kínai kereslet, illetve a távol-keleti ország óriási igénye a takarmánynövényekre teljesen felborította a sertéspiacot. A sertéshús iránti kereslet jelenleg éppen csökkenő tendenciát mutat, miközben a takarmányárak már az egekben járnak.

A HVG cikkében megjelent adatok szerint jelenleg 1000–1500 forint között van a multiknál a comb ára, a piacokon ez felmegy majdnem 2000 forintig. Az élő sertés felvásárlási ára a kilónkénti 350–380 forint között mozog jelenleg, a vágóhidak és feldolgozók átadási ára pedig a nyári 500 forint körüli összegről lecsúszott majdnem 400 forintos szintre. Eközben a takarmány ára nagyjából a duplájára nőtt, ami a termelési költségek nagy részét kiteszi.

Spanyolországból akár 700 forintért is be lehet szerezni sertéskarajt, miközben Magyarországon ezt körülbelül 8–900 forintért adnák el a termelők. Hazánkban jóval magasabb az önköltség nyugat-európai termelési adatokhoz képest, körülbelül 9000 kisebb létszámú sertéstelep került most nehéz helyzetbe.

sertéshús

Spanyolországból akár 700 forintért is be lehet szerezni sertéskarajt, miközben Magyarországon ezt körülbelül 8–900 forintért adnák el a termelők – Fotó: pixabay

A nagyobbaknak sincs könnyű helyzetük

A Hód-Mezőgazda Zrt. 1400 kocával, és annak szaporulatával dolgozik, évente 5 millió kilónyi hízót adnak el. Antal Gábor vezérigazgató szerint jelen pillanatban nem veszteségesek, de rövid időn belül átfordulhatnak ők is – írja a HVG.

Egy másik, inkább közepesnek mondható, 80 kocás, körülbelül kétezres létszámú telepet működtető sertéstartó azonban már azt mondja, hogy neki már egyáltalán nincs nyeresége, és még csak most jön a nehezem hiszen most fognak takarmányt vásárolni, a tavalyihoz képest jóval magasabb áron. Azt mondja, innentől kezdve a boltokban árult, olcsón eladott sertéshússal ajándékot ad minden vásárlónak a sertéstartó.

Jövő nyárig nem várható komolyabb fordulat

A Magyar Állattenyésztők Szövetségének (MÁSZ) álláspontja az, hogy nincs eszköz arra, hogy a felvásárlási árakat befolyásolják. Zászlós Tibor, a szervezet elnöke szerint a termelői és az inputanyag-árakra jellemző árolló nem maradhat nyitva sokáig ilyen mértékben, mert ha a sertéstartók tömegesen tönkremennek, vagy felhagynak a termeléssel, akkor az ország önellátása is veszélybe kerülhet. Javaslataik mindenesetre nekik is vannak az ágazat megmentése érdekében, melyek egyelőre nem nyilvánosak.

A Húskereskedők Egyesületének nevében Sákán Antal elmondta, hogy a német előrejelzések alapján úgy véli, a felvásárlási árak esése mindaddig folytatódni fog, amíg a kínálat legalább 20 százalékkal nem csökken Európában. Szerinte jövő nyárig maradhatnak így a folyamatok, ami a félmillió sertés kiesése mellett vidéken óriási szociális gondokhoz is vezethet.