A robotos fejési rendszer üzemeltetésekor nagyon fontos tényező, hogy amikor a tehén belép a fejőrobotba biztosak legyünk abban, hogy a lehető legtöbb tejet fogja leadni, az összes elérhető adatot összegyűjti a rendszer, a tehén nyugodt lesz az állásban és azt megfelelő tőgyvédelemmel fogja elhagyni.

DeLaval fejőrendszer

Automatikus fejési rendszer – Fotó: DeLaval

A DeLaval VMSTM V300 fejési körfolyamata egy teljes körű program, amely magában foglalja a belépés, fejési engedély ellenőrzés, tőgybimbó-előkészítés, kehelyfelhelyezés, fejés, kehelylevétel és utófertőtlenítés lépéseit is. és biztosítja a gyors és hatékony fejési folyamatot.

Fejési körfolyamat – Ábra: DeLaval

Belépés

Az állásba lépéskor a tehenet azonosítja a rendszer, majd ellenőrzi, hogy van-e fejési engedélye a tejtermelési szint és az előző fejés óta eltelt idő alapján. Az automatikus fejési engedély használatával maximalizálható a robotok által kifejt tej, akár 3000-3500 kg tej is fejhető naponta egységenként. A fejési engedéllyel rendelkező tehenek az állásba lépve egyedileg számított abrakadagot kapnak. Ha nincs fejési engedély, a tehén nem kap takarmányt, és elhagyja az állást, hogy a következő tehén beléphessen.

Kövesdi Máté családi gazdálkodó beszámol tapasztalatairól a DeLaval fejőrobottal kapcsolatban.

Előkészítés

A tejtartályba kerülő tej tisztasága elsőrendű fontosságú, így a VMS V300 különálló kelyhet és vezetékrendszert használ a tőgybimbók előkészítésére. A felhelyezés után a DeLaval PureFlow™ előkészítőkehely víz és levegő keverékével megtisztítja a tőgybimbókat, majd stimulációt és előfejést végez. Opcionálisan tőgytisztítószer is adagolható.

fejőkehely

Gyakorlatilag nincs olyan tőgy, amire ne tudná könnyedén felhelyezni a kelyhet – Ábra: DeLaval

Az előfejt tejet és a tisztításhoz használt vizet teljesen elkülönítve kezeli, az nem érintkezhet a tartályba fejt kiváló minőségű tejjel. Az egyedülálló előkészítési folyamat gyorsabb tejleadást és így rövidebb fejési időt jelent.

Felhelyezés

A V300 robotkarja sokkal gyorsabban, finomabban és pontosabban végzi az előkészítés, fejés és utófertőtlenítés műveleteit, mint bármikor ezelőtt. Mindezt a DeLaval InSight™ kamerarendszer teszi lehetővé, amely az eddigi legfejlettebb TOF kamerát, hardvert és képfeldolgozó szoftvert tartalmazza. A kamerarendszer minden egyes fejésnél felméri és megtanulja az egyes tehenek tőgyalakulását és tőgybimbó elhelyezkedését, tehát már a tehén legelső robotba lépésekor sem szükséges a tőgybimbók helyzetének kézi betanítása. A felhelyezési arány 99,8%, így gyakorlatilag nincs olyan tőgybimbó, amire ne tudná azonnal felhelyezni a fejőkelyhet a kar.

DeLaval Insight kamera

DeLaval Insight kamera – Fotó: DeLaval

Fejés

A DeLaval VMS™ V300 az egyetlen fejőrobot, amely VALÓDI Tőgynegyed Fejést végez a négy darab, ICAR által minősített tejmérő segítségével. Emellett a fejőrobot folyamatosan méri az adott egyed tejleadási jellemzőit különböző pulzációs ütemarányok használata mellett és azt használja, amely a leggyorsabb tejleadást eredményezi. Az eredmény: gyorsabb és stresszmentesebb fejés, így több fejés végezhető naponta és rövidebb a várakozási idő a tehenek számára.

Fejés alatt megtekinthetők a tejfolyás, a tejmennyiség, a vértartalom és a vezetőképesség adatai, valamint a fejések gyakorisága is. A Tőgygyulladás Előrejelző Index szám (MDi) pontos információkkal szolgál a tehén egészségi állapotáról, jelzi már a szubklinikai tőgygyulladásos eseteket is, és amennyiben szükséges, kiválogatja az állatot kezelésre.

Levétel

A fejlett modellszámító rendszer a négy tejmérőből származó valós tejfolyási adatokat felhasználva lehetővé teszi az optimális időben végrehajtott kehelylevételt, megakadályozva a túlfejést. A tejleválasztóból a tej csak a minőségi paraméterek ellenőrzése után kerülhet a tejtartályba. A felhasználó által beállított

kívánalmaknak megfelelően a tejet öt különböző helyre lehet továbbítani: tejtartályba, kolosztrum gyűjtő sajtárba, elkülönítő sajtárba valamint két másik, egyéb célokra felhasználható sajtárba.

Tőgybimbó-fertőtlenítés

A kamerarendszer kifinomult és pontos működése lehetővé teszi, hogy minden egyes tőgybimbót precízen, 98%-os találati aránnyal, a szükségleteknek megfelelően egyenként permetezzünk be a tőgyfertőtlenítő szerrel.

Tőgyfertőtlenítő berendezés

Tőgybimbó fertőtlenítése – Fotó: DeLaval

Kilépés

A tehenek kilépése – a belépéshez hasonlóan – a természetes mozgást utánozva enyhe szögben történik. A kapuk kialakítása arra ösztönzi az állatokat, hogy minél gyorsabban elhagyják a fejőállást.

A tehenek a nap 24 órájában igénybe veszik a fejőberendezést, így fontos, hogy a VMS V300 állásból kilépve elérjék az etető- és az itatóterületeket. A válogatás szintén alapvető fontosságú a beállított felhasználói igényeknek megfelelően, például az MDi szám, a vértartalom, a vezetőképesség vagy akár a nem teljes kifejés alapján.

A DeLaval VMS™ V300 fejőrendszer olyan megoldás, amely teljeskörű választ ad az élelmiszerbiztonság, munkahatékonyság, jövedelmezőség és állatjólét mai és jövőbeni kihívásaira.

Bővebb információért látogasson el weboldalunkra!