Hazánkban a legeltetési idény általában április közepétől, végétől október végéig tart. Természetesen vannak ettől eltérő gyakorlatok is. A tejelő állományok rövidebb időszakot töltenek a legelőkön, ősszel korábban befejeződik a legeltetési időszak számukra, mint a húshasznú állatok számára. A tavasszal vízzel borított réteken pedig nem lehet csak május végén vagy júniusban elkezdeni a legeltetést – írja az allattenyesztok.hu

legeltetés

A téli legeltetés esetében a legkritikusabb részt a túllegeltetés jelenti – fotó: pixabay.com

A legeltetéshez a védett gyepek esetében (védett természeti terület) egész évben (így télen is) a területi természetvédelmi hatóság engedélye kell.

A téli időszakban történő legeltetés gazdasági szempontból jelentős költségmegtakarítást jelent, hiszen a gazdálkodók egyrészt megspórolják a takarmány árát, másrészt a szállítási költségeket is.

Ezen költségcsökkentő megoldások kiemelten fontosak az olyan években, amikor a vegetációs időszakban bekövetkező aszály miatt hosszabb ideig kell kiegészítő takarmányt biztosítani az állatoknak, illetve a szükségesnél kevesebb szénát, szenázst tudnak megtermelni.


A túllegeltetés és az erózió elkerülése érdekében nagyon lényeges, hogy irányított, kis adagokban végezzük a legeltetést (2-3 nap/szakasz)!

A téli legeltetés esetében a legkritikusabb részt a túllegeltetés jelenti. Sokkal könnyebb ilyenkor elkövetni ezt a hibát, mint a vegetációs időszakban. Az sem mellékes, hogy a növények lelassult fejlődése miatt nem záródik össze olyan gyorsan a gyep, mint a tavaszi-őszi időszakban, ami a lejtős területeken komoly eróziót okozhat (a télen kialakult sérülésekből a gyepek általában csak tavasszal regenerálódnak). Ezért nagyon fontos, hogy irányított, kis adagokban történő legeltetést végezzünk – olvasható az allattenyesztok.hu cikkében.

Mint írják az a legfontosabb szabály, hogy úgy alakítsuk ki a szakaszok méretét, hogy ne történhessen meg az állatok visszalegelése. Míg a vegetációs időszakban 7-10 nap az optimális egy-egy szakasz legelési idejének, ilyenkor inkább 2-3 nap az ajánlott. Ha ennél tovább vannak az állatok egy helyen, akkor nehezebben regenerálódnak a növények, amely terméscsökkenést és gyomosodást is okozhat a következő évben.


Valószínű, hogy az enyhe teleknek köszönhetően egyre többen látják meg a lehetőségeket a téli legeltetésben, így sokan ki fogják próbálni. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy erre az időszakra is pontos tervezés szükséges, mert a nem szakszerűen végzett legeltetés a következő év termésére is kihatással van.