Korántsem egy gócpont körül észlelik a betegséget: a legészakibb és a legdélibb fertőzött állomány több mint ezer kilométerre van egymástól. Október 15-én egy olyan, a koreai határ közelében lévő farmon észlelték a betegséget Liaoning tartományban, amely közel 20 ezer sertést nevel, és ez eddig a legnagyobb sertéstelep, ahol megjelent az afrikai sertéspestis – írja a Syngenta blog.

Eddig jószerével csak kisebb gazdaságokból jelentették a betegséget, mivel a nagyvállalatok tulajdonában lévő gazdaságokban jellemzően erősebb az állategészségügyi kontroll, és sokat tesznek a járvány terjedésének megakadályozására. Ezúttal azonban nem jártak sikerrel.

A tartományban ugyanakkor két másik telepen is kimutatták a sertésvészt. A pekingi Földművelésügyi és Vidékügyi Minisztérium honlapján közzétett adatok szerint Jinzhouban 221, Panjinban pedig egy-egy farmon 109, illetve 129 sertés pusztult el a közelmúltban.

sertés

A kínai sertéságazat forgalma évente ezermilliárd dollárra rúg – fotó: Shutterstock

A Reuters tudósítása szerint a kínai sertéságazat forgalma évente ezermilliárd dollárra rúg, most azonban a sertéshús ára Kína északi és keleti részén zuhan, miután a gazdák nem tudnak szállítani a fertőzöttnek nyilvánított tartományokból, míg másutt az árak emelkednek.