Az utóbbi egy-két évben több súlyos válság rázta meg a lengyel sertéstartást, amelynek termelése Európában néhány évvel ezelőtt még a legmagasabbak közé tartozik – írja a topagrar.atA válság oka egyértelműen az afrikai sertéspestis fertőzés, amely az utóbbi években, több hullámban söpört végig az országon és minimálisra csökkentette a sertéstartók nyereségét. A sertéspestis negatív hatását a koronavírus-járvány lényegesen felerősítette.

Húsipari elemzők megállapították, hogy az ország sertésállománya soha nem tapasztalt mélységre, mintegy 10,2 millió egyedre süllyedt.

Sertés

Csökken a lengyel sertésállomány – Fotó: pixabay.com

Az egyik legnagyobb lengyel húsfeldolgozó vállalat, a Gobarto csoport szerint ez év első negyedévében kereken 23.000 lengyel sertéstartó, (a gazdák 20 százaléka) hagyott fel a termeléssel. A legtöbb pályaelhagyó az (évente 2-5 sertést hizlaló) kistermelők közül kerül ki.

A Gobarto szerint az állomány visszaesése olyan erős volt, hogy a csökkenő tendenciát az országban jelenleg enyhén növekvő sertésárak sem lehetnek képesek visszafordítani. A lengyel sertésállomány és a húskibocsátás csökkenése az exportban eddig is súlyos kieséseket okozott, a következő években azonban belső ellátási gondok is felmerülhetnek.