Hegedűs László számára sosem volt idegen a gazdálkodás és az állattartás. A mesterség alapjai szülei mellett tanulta ki, ismereteit a gödöllői főiskolán bővítette, majd maga is birkatenyésztésbe fogott. Hortobágyi fekete rackákkal kezdte, majd Móricgáton talált rá a jelenleg nem elfogadott fajtára és azóta is tenyészti – írja a Baon.

A kecskeméti sárga pofájú juh törzskönyvileg az erdélyi sárgafejű berkéhez van sorolva, de igazából nem köthető hozzá. A szakmai kérdés annyira megmozgatta a fantáziáját, hogy elhatározta, különálló fajtát alakít ki – mondta a portálnak.

A kecskeméti sárgák jelenleg a sárgafejű berke törzskönyvbe tartoznak, mivel ennek a fajtának még nem rendezett a törzskönyvezése és tenyésztése. Többen foglalkoznak Kecskemét környékén sárga pofájú juhokkal. Sajnos mint törzstenyészet, még nagyon gyermekcipőben.

„Én két éve foglalkozom a tenyésztésükkel. Az első szaporulat már megvan, a bárányok szépen fejlődnek. Az állományból huszonöt a nőivarú egyed. A rendelkezésünkre álló mérési adatokból, véreredményekből már tudjuk, hogy hány és milyen fajtákból született a kecskeméti sárga pofájú juh” – mesélte a kunbaracsi gazdálkodó.