A gabonapiacon tapasztalható áresés miatt az állattenyésztési ágazat kilátásai pozitívak, de az állattartók még nem lélegezhettek fel: a takarmányárak lassú ütemben követik a terményárak esését. A Magyar Állattenyésztők Szövetsége szerint a tejtermelő gazdaságokra nehézségek várnak az idén is, a sertéstenyésztőknek azonban jobb évük lehet, mint a tavalyi volt – írja a vg.hu

tyúkok

Sokan még most is a tavaly drasztikusan magas árakon megvásárolt terményből készített takarmányt etetik – fotó: pixabay.com

A gabonapiacon tapasztalható áresés hatása egyelőre nem érezhető az állattenyésztésben

Sokan gondolják úgy, hogy a gabonapiacon történt áresés eredményeképpen végre fellélegezhetnek az állattenyésztők, és a tavalyinál lényegesen alacsonyabb takarmányárak mellett olcsóbban tudnak tejet, tojást, húst előállítani, ez azonban távol áll a valóságtól. A takarmányköltségeken keresztül a gabonaárak alakulása nagymértékben meghatározza az állattenyésztés jövedelmezőségét.

A termények ára nem éri el a tavalyi aratás utáni árszint felét sem az elmúlt hónapokban beáramló olcsó ukrán gabona miatt, de ez azonban az állattartóknak egyelőre nem jelent érezhető segítséget.

A Magyar Állattenyésztők Szövetségének ügyvezető igazgatója, Wagenhoffer Zsombor a vg.hu-nak elmondta: sokan még most is a tavaly drasztikusan magas árakon megvásárolt terményből készített takarmányt etetik. Akiknek még tavalyról is vannak készleteik, azokat most nem érinti az olcsóbbá vált gabona.

Abban bízunk, hogy idén aratás után nem szállnak el az árak, mint tavaly, és a gabonatermesztők közül többen lesznek hajlandók magyar állattenyésztőknek eladni megfizethető áron a terményüket

– mondta a szakember, majd megjegyezte: tavaly sajnos a gabonatermesztők egy része az akkori magas áron sem adták el a terményüket, mert azt hitték, hogy lesz még ennél is drágább a gabona.

Talán az elmúlt év tapasztalatai alapján többen megértették, amit hosszú évek óta mondunk: a gabonaexport-kitettségünket az állattenyésztés fejlesztése úgy tudja csökkenteni, hogy közben vidéki munkahelyeket őrzünk meg és az élelmezésbiztonságunkat erősítjük

– mutatott rá Wagenhoffer Zsombor.

szarvasmarha

2022-ben a tejtermelők kivételével romlott minden állattenyésztő ágazat jövedelmezősége, a legsúlyosabbak a sertéstartók veszteségei voltak. Az idei év azonban éppen a tejtermelőknek lehet nehezebb – fotó: pixabay.com


A szakember a következő hónapokban takarmányár-csökkenésre számít

Az állattenyésztők mellett a takarmánygyártók is nagy mennyiségben vásároltak a drága gabonából, emiatt a terményárak esése csak nagyon lassan jelenik meg a takarmányok piacán. Ugyan már elkezdett csökkenni a termékek ára, de még messze nem követi a jelenlegi gabonaárakat.

Az ügyvezető igazgató szerint a hazai állattartóknak tavaly nagyon nehéz évük volt, de az idei sem ígérkezik sokkal könnyebbnek. Párhuzamosan a jelentős mértékű inflációval fokozatosan csökkent a tej-, a tejtermékek, valamint a húsok fogyasztása. 2022-ben a tejtermelők kivételével romlott minden állattenyésztő ágazat jövedelmezősége, a legsúlyosabbak a sertéstartók veszteségei voltak. Az idei év azonban éppen a tejtermelőknek lehet nehezebb.

A tejpiacon sajnos hamarabb kezdődött és drasztikusabb az áresés, mint a takarmányoké. Az év eleji rekordmagas nyerstej-ár sajnos már a múlté. Ráadásul sokak felvásárlási szerződése áprilisig szólt, az újrakötéseknél kemény harcok alakultak ki a termelők és feldolgozók között

– mondta Wagenhoffer Zsombor. A szakember hozzátette: egyelőre rosszak a kilátások, de a tej termékpálya szereplői már többször bizonyították az elmúlt években, hogy az ilyen helyzeteket a veszteségek megosztásával lehet legjobban átvészelni.

sertés

Abban bíznak, hogy idén aratás után nem szállnak el az árak, mint tavaly – fotó: pixabay.com

A sertéstartók esetében pozitívabbak a kilátások

A brüsszeli zöldpolitika érvényesítése miatt az EU sertéságazatának kibocsátása csökkenő pályán van – ennek hatása az intenzív sertéstartással, valamint erős zöld pártokkal rendelkező tagállamokban nagyobb.

Wagenhoffer Zsombor véleménye szerint a legújabb technológiák alkalmazása jelentheti a hazai állattenyésztés kitörési pontját.

Országunk mérete miatt nekünk nem a tömegtermelésben kell versenyezni, a minél többet minél olcsóbban elv szerint, hanem a minőséget előtérbe helyezve kell termelni.

– fogalmazott, majd megjegyezte, hogy célként kell kitűzni, hogy a magyar élelmiszer megfizethető legyen, és emellett a magyar genetikára, az itt tenyésztett állatokra alapozva a legjobb, a legízletesebb, a legegészségesebb és a leginkább környezetkímélőbb módon legyen előállítva. Mint mondta:

Közös felelősségünk, hogy ezek a genetikai alapok jó kezekben maradjanak, hogy az emberek, a fogyasztók bízzanak a magyar állattenyésztőkben, keressék azokat a termékeket, amelyeket ez az ágazat előállít.