A nemzetközi Baromfi Világnap bevezetését a BTT kezdeményezte, és a javaslatot az Európai Baromfi-feldolgozók és -kereskedők Szövetsége (AVEC), a Nemzetközi Baromfi Tanács (IPC) és a tudományos baromfis világszervezet (WPSA) szintúgy támogatja – írja a Baromfi Termék Tanács.

Az új időpont október 14 – fotó: Pixabay

A világnap célja, hogy kicsit ráirányítsa a figyelmet a baromfiágazati vállalkozásokra és az egyre fontosabb szerepükre az élelmiszer-ellátásban. A Föld népességének növekedése komoly kihívást jelent különösen azért, mert növekszik az élelmiszerek - ezen belül pedig az állati fehérjék - iránti igény. A baromfiágazat képes arra, hogy folyamatosan előállítson olyan minőségi termékeket, amelyekkel megfelelhet a fokozódó fehérjeszükségletnek.

Magyarországon a legnagyobb hazai állattenyésztési ágazatnak a baromfi számít, mivel a vágóállat-termelés mintegy kétharmadát adja, illetve a hazai agrár-élelmiszeripari termelési érték 15-17 százalékát állítja elő.

A világnap hivatalos dátuma minden év május 10-e, a terméktanács ugyanakkor most úgy döntött, hogy a tavaszra tervezett idei szakmai programokat október 14-re halasztja a koronavírus-járvány miatt.

Nemzetgazdasági érdek, hogy a baromfiágazat újraindulhasson – fotó: Pixabay

A baronfiágazat szerplőit szintén negatívan érintette a kialakult válsághelyzet. Magyarország önellátási szintje baromfitermékekből 180 százalékon van, ami azt jelenti, hogy belföldi igények kielégítésén túl minden évben jelentős exportot bonyolít le. Azonban utóbbi időben a baromfiexport komoly megrázkódtatásokon ment keresztülA különböző korlátozások és a madárinfluenza súlyos károkat okozott, ezért a BTT egyetért azzal a 25 milliárdos válságenyhítő programmal, amelyről nemrég határozott a kormány.

A szervezet szerint az egész ország érdeke, hogy a mintegy 50 ezer főt foglalkoztató ágazat a lehető legkisebb sérüléseket szenvedje el, minél hamarabb újraindulhasson és a korábbi szinten termeljen.