Az Egyesült Királyság a Brexit-folyamat végén jelentős vámtarifa-csökkentést tervez a hús behozatalára olyan országok számára, amelyekkel még nincs szabadkereskedelmi egyezménye a mezőgazdasági termékekre vonatkozóan, így például az USA-val is – írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

antibiotikum vita

Az amerikai antibiotikum felhasználás jóval meghaladja az Egyesült Királyságban alkalmazott mennyiségeket – fotó: Agroinform.hu

Azonban az Egyesült Államok pulykaállományaiban felhasznált antibiotikumok mennyisége kb. kilencszerese az Egyesült Királyságban alkalmazotténak, az amerikai csirkék pedig kétszer annyi antibiotikumot kapnak, mint brit társaik. Az amerikaiak által felhasznált antibiotikumok mennyisége 25 mg/kg a csirkéknél és 426 mg/kg a pulykáknál, ami jóval meghaladja az Egyesült Királyságban mért mennyiségeket.

Az Egyesült Államokban még mindig túladagolják az antibiotikumokat, annak ellenére, hogy egyre erőteljesebb figyelmeztetések szólnak az emberi egészséget fenyegető veszélyről. A brit fogyasztók aggódhatnak, ha egy esetleges kereskedelmi megállapodás növeli az amerikai hús és tejtermék behozatalát, mivel így az antibiotikumokkal szemben rezisztens baktériumok átjuthatnak az emberekbe az élelmiszerláncon keresztül – mondta Colin Nunan, a Save the Antibiotics szóvivője a Poultry World-nek.

 rutinszerű antibiotikum-felhasználás

Az Európai Unióban 2022. január 28-tól betiltják a gazdaságokban alkalmazott mindenféle rutinszerű antibiotikum-felhasználást – fotó: Shutterstock

A szóvivő figyelmeztetett, egyértelmű, hogy az Egyesült Államok az általa alkalmazott minimumszabályok alapján akar majd megállapodást kötni, azonban ha a brit kormány elfogadja ezt az álláspontot, az visszavetheti a brit gazdálkodók az antibiotikum csökkentés terén elért eredményeit. Az Egyesült Királyság termelőinek olyan sokkal olcsóbb hús- és tejtermékekkel kellene felvenniük a versenyt, amelyeket jóval intenzívebb körülmények között, sokkal magasabb antibiotikum felhasználás mellett termelnek.

Az Európai Unióban 2022. január 28-tól betiltják a gazdaságokban alkalmazott mindenféle rutinszerű antibiotikum-felhasználást, ideértve az állatcsoportok valamennyi megelőző kezelését is. Az Egyesült Államok erősen támadta az új EU-jogszabályokat, mondván ez csak ürügy a kereskedelem akadályozásának megteremtésére.

 antibiotikum csökkentés

A britek elfogadnák az antibiotikumok használatával kapcsolatos legtöbb EU-s intézkedést– fotó: Shutterstock

A brit kormány azt állítja, a mezőgazdasági antibiotikumok használatával kapcsolatos legtöbb intézkedést betartaná, azonban még nem nyilatkozott a megelőző csoportos kezelések betiltásáról. Az állatgyógyászati készítményeket gyártó gyógyszeripari vállalatokat képviselő amerikai kereskedelmi testület szerint, ha a britek elfogadják az intézkedéseket, az befolyásolhatja az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság közötti kereskedelmi tárgyalásokat.