A kéknyelvbetegség-vírust először szeptemberben mutatták ki két, Franciaországból származó tehénben, majd októberben négy, ugyancsak Franciaországból importált juh akadt fenn az ellenőrzések során – írja a Syngenta blog.

Észak-Írország vezető állatorvosa, Robert Huey elmondta: „Rendkívül fontos, hogy távol tartsuk a betegséget, hiszen katasztrofális hatással lehet az egész ágazatra. Ha a mezőgazdasági termelők a kéknyelvbetegség által érintett országokból importálnak, meg kell fontolniuk, hogy az eladó milyen további garanciákat nyújtana. Például a szállítás előtt kellene állategészségügyi vizsgálatot végeztetnie.”

szarvasmarha

Rendkívül fontos, hogy távol tartsuk a betegséget, hiszen katasztrofális hatással lehet az egész ágazatra – fotó: Shutterstock

Robert Huey szerint a kéknyelvbetegség emberre nem veszélyes, viszont a vírushordozó szúnyogok május és október között megfertőzhetik a szarvasmarhákat, a kecskéket és juhokat, de például a lámák is fogékonyak rá. Csökkentheti a tejhozamot, meddőséget is okozhat, és a legsúlyosabb esetekben halálos kimenetelű lehet a fertőzött állatok számára.