A termőföld szűkössége és fokozatos zsugorodása miatt világszerte keresik a megoldást arra, hogy bizonyos mezőgazdasági termelő egységeket termőföld igénybevétele nélkül hozzanak létre – írja a poultryworld.net, angol hírportál.

Mivel a Föld felületének mintegy 70 százalékát víz borítja, ebből született az ötlet, hogy egyes gazdaságokat a vízre is lehet helyezni. Ilyen megoldást jelent a Rotterdamban két évvel ezelőtt létesített, a kikötő vizén lebegő tejtermelő telep, ahol 35 fejőstehén azóta folyamatosan termeli a friss tejet. Ráadásul az állatok takarmányainak egy részét a városban állítják elő.

kikötő

Fontolgatják egy úszó, függőleges zöldségtermesztő üzem kialakítását is.

Ennek mintájára, egy holland házaspár, Peter és Minke van Wingerden, hasonló építkezésben jártas mérnökökkel szövetkezve, ugyancsak Rotterdamban egy tojástermelő farm építését határozta el egy 30 x 30 méteres, tengervízen úszó tömbre helyezve. Az óriási daruk már a belső kikötőben meg is kezdték az új létesítmény építését, amelynek teljes energiaellátását napelemek biztosítanák. Ez, a valósággal észbontó művelet a lakosság ellátását kívánja szolgálni. Az építtetők elmondták, hogy a farmot a város szerves részeként fogják kezelni, szorosan igazodva a fogyasztók és a vendéglátó egységek igényeihez.

A szupermodern berendezésekkel ellátott tojástermelő gazdaság felső szintjén 7.000 tojótyúk, az alsó szinten pedig a csomagolóegység kap helyet. A farm egyben mintául szolgálhat más, sűrűn lakott tengerparti övezetek hasonló létesítményeinek megépítéséhez. Van Wingerden már fontolgatja egy úszó, függőleges zöldségtermesztő farm kialakítását, amely pl. a tojótyúkok és a tehenek trágyáját is hasznosítani tudná.