A járványhelyzet és a háborús konfliktus jelentősen csökkentette a nyúlhús iránti keresletet - írja az allattenyesztok.hu

nyúl

Évente  55-60.000 tonna takarmányra van szükség ágazati szinten - ennek a biztosítása azonban most nehéz feladat – fotó: pixabay.com

Veszteséges a termelés

A nyúlnevelés rendkívül magas energiaigényű, hiszen javarészt gázzal fűtik az istállókat, a hűtő és szellőztető berendezéseket, a takarmánykihordó gépeket pedig villamos árammal működtetik - mondta a Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke, Juráskó Róbert. Ráadásul tovább ront a jövedelmezőségen az is, hogy más ágazatok is igényt tartanak az eddig jellemzően a nyúlágazat által felhasznált melléktermékekre.

Bár az átvételi árak emelkedtek, de közel sem olyan mértékben, ahogy az önköltség, így pillanatnyilag veszteséges a termelés. Emiatt sokan csökkentették a kibocsátásukat és több telep is felhagyhat a termeléssel.

Évente  55-60.000 tonna takarmányra van szükség ágazati szinten - ennek a biztosítása azonban most nehéz feladat. Az elmúlt egy évben 35-40%-kal emelkedtek a takarmányköltségek, a külföldről beszerezhető vitaminok árai megháromszorozódtak, amihez még hozzáadódik az energia- és munkabérköltség növekedése is.

nyúl

A nyúlnevelés rendkívül magas energiaigényű, hiszen javarészt gázzal fűtik az istállókat, a hűtő és szellőztető berendezéseket, a takarmánykihordó gépeket pedig villamos árammal működtetik – fotó: pixabay.com

20%-os az ágazati visszaesés

Korábban a 148-as rendelet alapján a mixomatózis és az RHD (nyulak vérzéses betegsége) elleni vakcinázásra, illetve a levágott nyulak után 8,4 Ft/db (a C001 jogcímen adott) támogatás volt igényelhető - ez a lehetőség 2022 augusztustól megszűnt, mert a keret kimerülése miatt az AM felfüggesztette a kifizetéséket. A tenyésztők számára az ilyen állategészségügyi beavatkozások saját forrásból történő finanszírozása nagyon megterhelő, viszont az elmulasztásuk az ágazat számára beláthatatlan következményekkel járhat. Juráskó Róbert bízik abban, hogy ez a fajta támogatás 2023 januától újra igényelhető lesz.

Sajnos nemcsak a beruházási, de a működési költségek is drasztikusan megemelkedtek, emiatt sokan inkább kivárnak a telepkorszerűsítési pályázatokkal - mondta a terméktanács elnöke..