A Vietnámi Nemzeti Egyetem kutatói július közepén bejelentették, hogy vakcinát dolgoztak ki az afrikai sertéspestis ellen, amely az utóbbi egy-két évben óriási károkat okozott a kelet-ázsiai országok sertésállományában, egyedül Vietnámban közel 3 millió sertést (a teljes állomány 10 százalékát) kellett kiselejtezni – írja a reuters.com.

Az egyetem laboratóriumában sikeresen tesztelt oltóanyagról a vietnámi TV is riportot közölt. A vakcina tesztelését három észak-vietnámi sertéstelepen jelenleg végzik. A tesztvakcinával beoltott 33 sertés közül 31 sikeresen átvészelte a fertőzést. Néhány sertés viszont bele is pusztult a fertőzésbe, de ezekről a riport nem közölt részletes adatokat.

Külföldi állategészségügyi szakértők azonban a felfedezést, illetve annak gyakorlati alkalmazhatóságát kétkedéssel fogadták, mivel szerintük egy ilyen súlyos fertőzés elleni gyógyszer kidolgozásához – a kórokozó vírus komplex természetére való tekintettel – hosszabb időre és jóval nagyobb állományon való kipróbálásra van szükség.

sertés

Vajon a vietnámiaknak tényleg sikerült megtalálni az ellenszert? – fotó: Shutterstock

Dirk Pfeiffer, Hong Kong város egyetemének állatjárványtani professzora kifejtette, hogy a betegséget okozó vírus természetéről és terjedéséről a világ tudósai egyelőre keveset tudnak, és ezért számára csaknem teljesen lehetetlennek tűnik, hogy a vietnámiak ilyen rövid idő alatt, néhány tucat (vagy akár néhány száz) sertés mesterséges fertőzése után megtalálták a használható ellenszert.

A nagy sertéstartó országok (USA, Kína, EU) szakértői több fázisból álló, hosszú kísérletezés, valamint mesterséges és spontán fertőzések alapos vizsgálata után kénytelenek voltak felhagyni az oltóanyag keresésével.