A brit Stonegate tojástermelő vállalat a közelmúltban egy érdekes újítást vezetett be, nevezetesen B12, valamint D és A-vitamin vitaminnal, illetve kedvező étrendi ásványi anyagokkal dúsított tyúktojások előállításába kezdett – olvashatjuk a farminguk.com-on.

A tyúkok étrendjétől függ, milyen vitaminban gazdag a tojásuk

A tyúkok étrendjétől függ, milyen vitaminban gazdag a tojásuk – Fotó: Pxfuel

Ezt a hatást szabadban tartott tojótyúkok napi háromszori speciális etetésével érik el. Egyelőre a piacon három típusú dúsított tojással (Energise, Defence és Multi Vit tojásokkal) jelentek meg az üzletek polcain, amelyek magas energiatartalmuk, fokozott egészségmegőrző hatásuk révén, illetve többfajta vitaminttartalmuk miatt tűnnek ki a tojáskínálatból.

Az Energise típusú tojás nagy arányban tartalmaz folsavas (B vitamint), amely fontos szerepet játszik a testi funkciók teljesítésében, valamint a fejlődéshez szükséges genetikai anyagok kialakításában.

A Defence típusnál sikerült elérni többek között a tojások szeléntartalmának tetemes növelését, ami erősíti az immunrendszert, és segítséget nyújt az anyagcsere folyamat szabályozásában, illetve – a  pajzsmirigy működését támogatva – a növekedés és fejlődés egészséges kordában tartásában.


A Multi Vit típus A-, B12- és D-vitaminnal van dúsítva, amelyek mindegyike az étrend kiegyensúlyozását segíti. A B12-vitamin fontos szerepet játszik az egészséges vörösvértestek felépítésében, a D-vitamin pedig a fogazat és a csontok erősítésében.

A vitaminokkal dúsított tojások ára az átlagos termékek többszöröse.