A füge igazán finom és egészséges, így mindenkit csak bíztatni tudunk, hogy adjon neki helyet a kertjében. Azonban a nyári hőségben nagyon komoly veszélyt jelent számunkra a füge szedése, ha nem vagyunk elég elővigyázatosak!


Ezért szeretik sokan a fügét

A füge nagyon régóta ismert és kedvelt gyümölcs. Már Ádám és Éva is fügefa levelét viselte, és az i.e. 2900-as írásokban is ismert volt a füge a gyógyhatásairól. Romulus és Remus, Róma két városalapítója is egy fügefa árnyékában pihent, miközben a farkas táplálta őket, a szárított füge pedig már a római légiók katonáinak is fontos élelme volt.

A füge ugyanis nemcsak finom, de remek emésztési zavarok esetén. A mennyiséget azonban nem árt tartani, ugyanis ha sokat eszünk, az az arra érzékenyeknek hasmenést okozhat. De köptetőszerként is alkalmazzák, légúti panaszok esetén. A füge enyhíti a szájüregben lévő afták okozta kellemetlen érzést, emellett szénhidrátokban gazdag, kitűnő tápanyagforrás.

A füge rengeteg ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. Jelentős az A-, B1- és B2 vitamin tartalma, emellett antioxidánsokban is bővelkedik. Magas C-vitamin, kalcium, nátrium és vastartalma, továbbá frissen fogyasztva kálium- és magnéziumtartalma is jelentős. Található még benne pektin, rostanyagok, fehérjék és szerves savak. A füge emellett energiával látja el a testünket és segíti a koncentrációt. Levele is gyógyhatású. Kiváló az övsömör, a szemölcsök, a magas vérnyomás és a gyomorfekély kezelésében. Teája vércukorcsökkentő hatással bír.

Nagyon vigyázz a füge szedésekor

Legyél nagyon óvatos, amikor fügét szedsz, különösen a nagy melegben! A füge nedve ugyanis a meleg idő hatására bőrgyulladást idézhet elő! Akár allergiás tünetek is ki tudnak alakulni, ha valaki érzékeny a fügére, melyek a szedést követően okoznak bőrkiütéseket a terméssel, a levéllel és a füge nedvével érintkező bőrfelületeken.


füge

Mindig legyünk hosszú ujjú ruhában a füge szedésekor! Fotó: Shutterstock


Amennyiben a bőr közvetlenül érintkezik a fügefa leveleivel és az abban lévő nedvével úgy, hogy közben erős napfény is éri a bőrt, az nagyon komoly bőrgyulladást válthat ki! Ezért mindig hosszú ujjú ruhában és kesztyűben szedjük a fügét, hogy egészen biztosan elkerüljük a bajt! A kezdeti vörös foltok után ugyanis nagyon fájdalmas gyulladás, duzzadás, és égési tünetekhez hasonló hólyagok is jelentkezhetnek. 

Így állapítsd meg, mikor a legjobb a füge

Habár a fügét szárítva is fogyaszthatjuk, a legjobb ha frissen esszük, ráadásul akkor, amikor nem túlérett, hanem a tökéletes érettségi fokában van. Azonban ezt nem könnyű eltalálni.


  1. Ehhez fontos, hogy figyeljük meg, hogy néz ki a füge. Az első jele, hogy a füge lassan elkezdi elérni a tökéletes állapotát, hogy elkezd megváltozni a színe. Amíg az éretlen füge kicsi és zöld színű, addig az érett füge, fajtájától függően barnássá, esetleg lila színűvé válik, amikor megérett.
  2. Ahogy érik a füge, úgy konyul le egyre jobban. Míg a kemény füge merőlegesen áll, addig az érett megpuhul, és meghajlik.
  3. Az érett füge mindig nagyobb, mint az éretlen. Azonban ez a fajtától is függ, így érdemes megfigyelni, hogy a mi fügénk mekkora szokott lenni, amikor eléri a kellő érettségi fokot. Ha túl sok a termés a fán, akkor azok kisebbek lesznek, és kevésbé finomak, ezért érdemes ritkítani a gyümölcsöket.
  4. Az éretlen füge kemény, ellenben az érett puha.
  5. Ha kellően szép a színe, kellően nagy a mérete és puhának is tűnik, szedjünk le egyet és kóstoljuk meg. Aki már valaha kóstolt igazán érett fügét, annak nem kell elmagyarázni, hogy milyen tökéletesen csodás, édes ízt fog érezni. Higgyétek el, rá fogtok ismerni, mikor jött el az idő!


Az sem mindegy, hogyan szeded le a fügét

Az érett füge könnyen elválik a fától, így hát egyszerűen csak fogjuk meg a gyümölcsöt a száránál fogva, majd emeljük fel, és így vegyük le. Ügyeljünk rá, hogy időben szüreteljünk, mert ha túlérik, akkor bizony nagyon hamar a földön köt ki, vagy a madarak és darazsak eledelévé válik.

Ha a szár tejfehér nedvet ereszt, amikor a fügét leszedjük, akkor ne szüreteljük tovább, mert még nem érett meg teljesen a gyümölcs. A füge nem képes utóérésre, így ne szedjük le korábban, mint ahogyan beérik. Habár meg fog puhulni, az íze közel sem lesz olyan, mint ha teljesen éretten szedtük volna le.