A versenyt Svájcban, Bernben rendezték meg, és a világ 46 országából érkezett több mint 5200 sajt közül választotta ki a legjobbakat a 265 tagú nemzetközi zsűri, amelyben hazánkat Kun Anita, a Csíz Sajtműhely sajtkészítője képviselte.
Magyarország a világ élvonalában
A világbajnoki címet ugyan a svájci Gruyère AOP sajt nyerte el, ám a magyar kézműves sajtok is méltó helyet vívtak ki maguknak a nemzetközi mezőnyben.
A Magyar Sajtkészítők Egyesülete közösségi oldalán közzétett gratuláció szerint a hazai mesterek sikere azt bizonyítja, hogy a magyar sajtkultúra mára komoly szakmai szintre jutott, és a magyar kézműves sajt minőségben és kreativitásban is felveszi a versenyt a nagy sajtnemzetek termékeivel.
„Sokszor tapasztaltuk, hogy különösen igaz a sajtkészítők közösségére: együtt tudunk örülni egymás sikerének, hiszen mindannyian tudjuk, mennyi munka van egy-egy ilyen teljesítmény mögött” – írta az egyesület elnöke, Elek Szabolcs.

A sajtkészítő szakma legfontosabb megmérettetése évről évre sok nevezőt vonz – Fotó: Facebook
Aranyérmes magyar sajtok
- Bükkisajt – Sándor Tamás Sajtmanufaktúra: Bükki hegyvidéki tehénsajt, 6 hónapos érlelésű
- Szarvasi Agrár Zrt. – Cervinus Superiore Old
- Kincses Sajtműhely – Hegyi sajt
Ezüstérmes magyar sajtok
- Újlaki Major – Érlelt juhsajt
- Szarvasi Agrár Zrt. – Cervinus Grande
- Aradi Sajt – Kipatéi Delight
- Bodor Enikő (Mekkentő Gazdaság) – Selypi Sajt, „Kupac”
- Paraszt Sajt – Magyartarka, 21 hónapos érlelésű
- Breier Farm – Pilisi sajt, 9 hónapos érlelésű
- Breier Farm – Tanya sajt, 3 hónapos érlelésű
- Halda Sajt – Trappista
- Caritas Vidékfejlesztés – Pricske sajt, 6 és 12 hónapos érlelésű változatban
Bronzérmes magyar sajtok
- Bömbi Tejtermékek – Félkemény érlelt sajt
- Kincses Sajtműhely – Camembert
- Aradi Sajt – Öreghegyi kemény sajt
- Breier Farm – Pilisi sajt, 3 hónapos érlelésű
- Tolbán Sajtmanufaktúra – Kék sajt
- Aradi Sajt – Truffle-Aged Hard Cheese
„Hajrá, magyar sajtosok!” – közösségben az erő
A magyar eredményeket Elek Szabolcs, a Magyar Sajtkészítők Egyesületének elnöke is méltatta.
„Mérhetetlenül büszke vagyok rátok, hogy ilyen szép eredményeket értünk el a 37. World Cheese Awardson” – írta. – „A mi sajtkészítőink csodálatos eredményeket hoztak el Svájcból, ahol a világ legjobbjaival vették fel a versenyt. Köszönöm mindenkinek, aki dolgozik ezen a hivatáson, és minden sajtimádónak, aki a hazai termelőket választja.”
„Vásároljatok magyar sajtokat, támogassátok a sajtkészítőket, mert jók vagyunk – és együtt még jobbak leszünk” – zárta üzenetét.
Világszínvonalú magyar sajtok
A 37. World Cheese Awards újabb bizonyítéka annak, hogy a magyar kézműves sajtgyártás felzárkózott a nemzetközi élmezőnyhöz.
A Bükk hegyeitől a Pilisig, a Szarvasi Agrártól a legkisebb családi sajtműhelyekig egyre több magyar termelő mutatja meg, hogy a minőség, a hagyomány és a szenvedély együtt valóban világsikert hozhat.
A magyar sajtkészítők nemcsak díjakat, hanem elismerést és hitet is hazahoztak: azt, hogy a magyar sajt ma már nemcsak finom – hanem világszínvonalú.
Forrás: Facebook/Magyar Sajtkészítők Egyesülete