Akár kezdő, akár gyakorlott kertész valaki, az ehető bogyós gyümölcsöt termő bokrok remek választásnak bizonyulhatnak bármilyen kertbe. Ezek a növények nemcsak ízletes termést hoznak, hanem díszítő értékük is jelentős: különleges levélformáik, látványos virágzásuk és színes bogyóik igazán feldobják a kert összképét. Most tíz olyan fajtát mutatunk be, amelyek kevés gondozást igényelnek, és amelyek elültetése hosszú távon is kifizetődő lehet.
Fontos szempontok a választáskor
A bogyós cserjék kiválasztásánál lényeges figyelembe venni az adott kert adottságait: a talaj szerkezetét, a napfény mennyiségét és az öntözési lehetőségeket. Emellett az is döntő szempont, hogy frissen, aszalva vagy szörpként szeretnénk-e fogyasztani a termést.
A szakértők szerint érdemes többféle fajtát is ültetni, hiszen így hosszabb időszakra elosztható a szüret, és mindig lesz valamilyen friss gyümölcs a kertben.
A 10 legjobb bogyós bokor fajta
1. Ribizli – a klasszikus kedvenc több színben
A ribizli (Ribes spp.) három változatban ismert: piros, fekete és fehér. A piros ribizli savanykásabb ízű, kiváló alapanyag szörpökhöz, lekvárokhoz. A fekete ribizli antioxidánsban és C-vitaminban különösen gazdag, míg a fehér ribizli enyhébb, lágyabb ízvilágot képvisel.
Félárnyékos helyen is jól érzi magát, de napos fekvésben hoz igazán sok termést. Jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag talajt kíván, és érdemes betegségellenálló fajtákat választani.
Ribizli (Ribes spp.) – fotó: Pixabay
2. Málna – ízletes és bőtermő, de vízigényes
A málna (Rubus idaeus) az egyik legismertebb és legkedveltebb bogyós gyümölcs. Létezik belőle aranysárga fajta is, amely nemcsak látványos, hanem enyhén citrusos ízű.
Mivel a málna érzékeny a szárazságra, ezért különösen fontos, hogy nedvesebb területre ültessük, vagy gondoskodjunk rendszeres öntözéséről. A jó hozam érdekében rendszeres metszést igényel, valamint a gyökérsarjak ritkítását.
Málna (Rubus idaeus) – fotó: Pixabay
3. Szeder – erőteljes növekedésű és rendkívül ízletes
A szeder (Rubus fruticosus) hosszúkás, sötétlila bogyói intenzív ízűek és magas antioxidáns-tartalmúak. Frissen, szörpként vagy fagyasztva is kiváló.
Mivel napfénykedvelő növény, amely tápanyagban gazdag, laza talajt kíván. Hajtásai hosszúra nőnek, ezért támrendszer (pl. lugas) használata javasolt. Kisebb betegségek (pl. levélfoltosodás) előfordulhatnak, de ellenálló fajták is elérhetők.
Szeder (Rubus fruticosus) – fotó: Pixabay
4. Szedermálna – a szeder és a málna legjobb tulajdonságaival
A szedermálna a szeder és a málna keresztezéséből származik. Gyümölcse nagyobb és aromásabb, mint a málna, de jobban viseli a szárazságot.
Miért ajánlott? Míg a málna gyorsan megsínyli az aszályt, a szedermálna jobban alkalmazkodik a melegebb, szárazabb környezethez is. Napos fekvésű helyen, tápanyagdús talajban fejlődik a legszebben.
5. Goji bogyó – szuperétel a saját kertünkből
A goji bogyó (Lycium barbarum) piros, hosszúkás termései az utóbbi években a szuperételek közé emelkedtek. Magas a vitamin- és antioxidáns-tartalma, ráadásul hazai klímán is jól termeszthető.
Ellenálló, szárazságtűrő növény, kevés gondozást igényel. Szereti a napos fekvést, és nem érzékeny a talaj típusára sem. A túlöntözést kerülni kell, de rendszeres virágzásának köszönhetően sok gyümölcsöt hoz.
6. Egres – savanykás gyümölcs klasszikus magyar kertekből
Az egres, más néven köszméte (Ribes uva-crispa), zöld és piros bogyós fajtákban fordul elő. Kellemesen savanykás íze friss fogyasztásra és feldolgozásra is ideálissá teszi.
Egyes fajták, mint például a Hinnokami Red, nem jól viselik a hőséget, ezért inkább hűvösebb fekvésű helyekre ajánlottak. Alapvetően igénytelen, könnyen nevelhető bokor.
Köszméte (Ribes uva-crispa) – fotó: Pixabay
7. Áfonya – különleges igények, különleges íz
Az áfonya (Vaccinium corymbosum) sötétkék bogyói édes-savanykásak, friss fogyasztásra és feldolgozásra is alkalmasak.
Kihívást jelent a termesztésében az, hogy savanyú talajt igényel, amit tőzeggel vagy speciális virágfölddel lehet biztosítani. Akár nagyobb edényben is nevelhető, ha a talaj nem megfelelő. Jó vízellátást igényel, főként a nyári hónapokban.
Áfonya (Vaccinium corymbosum) – fotó: Pixabay
8. Japán szeder – egzotikus megjelenés, édes termés
A japán szeder (Rubus phoenicolasius) kevésbé ismert, de különleges gyümölcstermő cserje. Bogyói pirosasak, enyhén szőrösek és ragadósak, édes ízük miatt kedvelt különlegesség.
Mivel kissé invazív lehet, így érdemes kordában tartani. Napos fekvést, jó vízáteresztő talajt igényel. Látványos, egzotikus bokor.
9. Josta – ribizli és egres hibridje
A josta a fekete ribizli és az egres keresztezéséből született fajta. Nagy, sötétlila bogyói édesek és enyhén fanyarok, így különleges ízélményt kínálnak.
Előnye, hogy igénytelen, ellenálló és könnyen nevelhető. Kezdő kertészeknek is ideális választás. Félárnyékos és napos helyen is jól érzi magát, kevés gondozással is szépen fejlődik.
10. Mézalmácska (som) – elfeledett értékes növény
A mézalmácska, azaz a som (Cornus mas) kevéssé ismert, de nagyon hasznos bogyós termésű cserje. Bogyói élénkpirosak, édes-savanykás ízűek és magas a C-vitamin-tartalmuk.
Díszítőértéke és hasznossága közismert: kora tavasszal sárga virágaival díszít, ősszel pedig piros terméseivel. Nagyon ellenálló, szárazságtűrő, sövényként is ültethető.
Az itt bemutatott tíz bogyós gyümölcsbokor kiválóan alkalmas arra, hogy kertünket egyszerre díszítse és haszonnal is szolgálja. A különböző fajták változatos ízvilágot kínálnak, különböző időpontokban érnek, így akár egész nyáron át élvezhetjük a friss gyümölcsöket. Ráadásul sok közülük minimális gondozást igényel, így a hobbikertészek is könnyedén sikereket érhetnek el a nevelésükben. Érdemes őket ősszel ültetni, hogy tavaszra már jól megerősödjenek.
A bőséges termést aszalva, fagyasztva vagy befőzve is megőrizhetjük – így még télen is visszaköszönhet kertünk íze.
Forrás: 168.hu
Indexkép: pexels.com