Az éjszaka a Dunántúlon lesznek felhősebb területek, máshol viszont derült lesz az ég. Budapest tágabb környezetében és az Észak-Dunántúlon kevés helyen zápor, zivatar kialakulására van esély. A szél többnyire mérséklődik. A minimum-hőmérséklet általában 12 és 17 fok között várható.

Az elmúlt egy hétben főként meleg, száraz idő volt. Az Alföldön szombaton a maximum-hőmérséklet elérte a 35-39 fokot. Szombaton hidegfront érkezett és mérséklődött a hőség. Vasárnaptól keddig elszórtan alakultak ki záporok, melyekből 5 mm-nél nagyobb mennyiség csak nagyon kis területen hullott.

Csapadékösszeg

Csapadékösszeg – Fotó: OMSZ

A száraz, meleg, sokszor szeles időben még a frissen érkezett nedvesség hamar elillant a talajokból.

Talajnedvesség 0-20

Talajnedvesség 0-20 cm-es rétegben – Fotó: OMSZ

A mélyebb rétegek a legtöbb helyen kritikusan szárazak.


Talajnedvesség 0-100

Talajnedvesség 0-100 cm-es rétegben – Fotó: OMSZ

Az szárazság területi kiterjedése és mértéke egyaránt növekszik, az ország területének mintegy háromnegyed részén tapasztalható súlyos vagy nagyfokú aszály. Alföld jelentős részén a 130 mm-t is meghaladja az elmúlt 90 nap csapadékösszegének elmaradása a sokéves átlagtól.

Csapadékösszeg-anomália

Csapadékösszeg-anomália – Fotó: OMSZ

Aszálytérkép

Aszálytérkép – Fotó: OMSZ


Növények állapota

  • Ahol kapott csapadékot vagy öntözött tábla volt, ott a napraforgó és a kukorica is a szemfejlődés időszakában jár.
  • Keleten a kaszálók, legelők is teljesen kiszáradtak, kiégtek.

Milyen idő várható?

Keddig szórványosan alakulhatnak ki záporok, zivatarok, legnagyobb számban vasárnap. Ugyanakkor országos, áztató esőre továbbra sincs kilátás. Keddtől hőhullámra kell számítani, egyre melegebb, de száraz levegő érkezik fölénk, fokozódik majd az aszály.

Aktuális időjárás-előrejelzésünket 24 órás, 5 és 30 napos, valamint település szerinti bontásban, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt megtalálja az Agroinform.hu Időjárás rovatában.

Indexkép: Varga József