Bevallom őszintén nektek, hogy engem néhány napja hatalmába kerített a karantén okozta depresszió. Úgy tudtam leküzdeni ezt a kellemetlen érzést, hogy még jobban elfoglaltam magamat, mint korábban. Elhatároztam, hogy olyan dolgokban is kipróbálom magam, amit korábban még nem csináltam.

Ezekhez a kreatív, otthonról végezhető tevékenységekhez próbálok most segítséget nyújtani.

1.) Vidéken élsz és még nincsen fűszerkerted, vagy gyógynövényes boszorkánykonyhád?

Itt az ideje, hogy megtermeld magadnak az ételek "savát-borsát" – sőt, még az udvarban vadon élő növények egy részét is hasznosíthatod! Már kihajtott a vadsóska, a gyermekláncfű és az ibolya – amely utóbbi gyönyörű dekorációként szolgálhat.

2.) Kertes házban laksz és még nem keltettél kiscsibét vagy kiskacsát?

Most kipróbálhatod, ha van időd és kedved hozzá! Segítségként mellékelem korábbi cikkemet, amely lépésről-lépésre ismerteti a keltetés menetét, hiszen Keltetni márpedig mindenki tud – és ezt be is bizonyítjuk!

Keltetőgépet természetesen az internetről lehet vásárolni, nem kell a boltokat járnod! Ha most lesz az első keltetésed, akkor mindenképpen új, garanciális gépet vásárolj, hogy a lehetséges hibákat minimalizáld a gép hibájának kizárásával.

Karanténidőszakban is lehet rendelni és postán vásárolni keltetni való tojást! A hiedelemmel ellentétben, épen és egészségesen megérkeznek a szépen becsomagolt termékeny baromfitojások.

Idén ritka és érzékeny fajtákkal is megpróbálkozhatunk, ha időnk engedi!

fotó: Bugyinszki Péter

3.) Bő két hét múlva itt a húsvét! – Máris lehet készülni!

Elhatároztam, hogy a szokásosnál több és részletesebben kidolgozott, saját készítésű dekorációval is meg fogok próbálkozni idén!

A libák most tojnak, így ha nem akarjuk kikeltetni a tojásokat, dekorációt készíthetünk belőlük.

A kacsatojást kifújom, kifestem és a belsejét a macskáknak adom – vagy megfőzöm a naposcsirkéknek.

Kapcsolódó cikkem ötleteléshez: Hagyományos és modern tojásfestés – természetesen, otthonról! (+Képek!)

Kis gyakorlattal gyönyörű mintákat gravírozhatunk a vastagabb héjjú kacsa- vagy libatojásokba.

4.) Tisztítsd meg a környezetedet, ne várj a tömeges szemétszedési kampányokra!

Itt az idő az egészségügyi sétára – szigorúan egyedül, vagy a családtagoddal, akivel egy háztartásban élsz. A hozzád közel eső árokpartokat, erdőszéleket megtisztíthatod az illegális szeméttől és az eldobált hulladéktól.

Mit csináljunk az összegyűjtött szeméttel? Egy helyre depózva, az udvar szegletében megvárjuk, amíg lehetőség nyílik a kampányszerű állami szemétszedési akciók során az elszállításra. De apránként is adagolhatjuk a szelektív kukába. Legalább ennyivel előrébb leszünk!

fotó: Agroinform.hu / Igric Dominika

5.) Meszeld ki az istállót, a tyúkólat – végezz tisztasági festést otthon is!

Itt a tavasz, beszerezhetjük az új jószágokat, például a  malacokat vagy a baromfikat. Azonban az újonnan vásárolt állatok egészségén túl a fogadó istállók higiéniájára is nagyon-nagyon fontos odafigyelni.
Minden új betelepítés előtt FERTŐTLENÍTENI KELL!
A fertőtlenítés előtt alapos takarítást kell végrehajtani, amely az alom, pókhálók és egyéb szennyeződések eltávolítása után pormentesítést is jelent! A port az istálló padozatának feláztatásával, locsolással és a falak benedvesítésével tudjuk felszámolni.
Ezek után kezdődhet a fertőtlenítés, amely történhet akár az alábbi olcsón, házilag előállított szerekkel is:
  • OLTOTT MÉSZ (kalcium-hidroxid). Az oltott mész egy rész frissen oltott mész és három rész víz keverékéből készül. Ez a keverék a falak, a mennyezet és padozat fertőtlenítésére ajánlott. Figyelem, csak a frissen oltott mész hatékony fertőtlenítőszer! Az istálló háromszori meszelése javasolt, így az ellenálló fertőző ágensek is elpusztulnak, mint a lépfene, a tuberkulózis vagy a dermatomikózis (= bőrgombák okozta betegségének gyűjtőneve) kórokozói. A fenti utasítások mentén haladva, a meszeléssel el tudjuk pusztítani az istálló ízeltlábú parazitáit és petéit is.
  • KLÓRMÉSZ kalcium-hiperkloritot, kalcium-kloridot és kalcium-hidroxidot tartalmazó fertőtlenítőszer. Minden alkalommal frissen kell elkészíteni és friss állapotban kell felhasználni, mert aktív klórtartalma – és így a fertőtlenítő hatása is gyorsan elbomlik. Az oldat erősen maró hatású, árt a bőröknek, takarónak, vászonnak, ruháknak, fémeknek. Klórmésszel történő fertőtlenítés után alapos szellőztetésre van szükség! Kétszázalékos vizes oldata megsemmisíti a vírusokat és nem spórás baktériumokat, 20%-os oldata pedig a spórák elölésére is alkalmas.
  • Sok helyen még mindig használatban van a házilag készített FAHAMULUG. Elkészítési módja a következő: A kiszitált fahamut tízszeres mennyiségű vízzel el kell keverni, majd 48 órán át hagyni kell ülepedni. Ülepítés után a tiszta folyadékot óvatosan le kell önteni. Az így kapott folyadékot fel kell fogni és ezt forró hőmérsékleten, hígítás nélkül lehet alkalmazni fertőtlenítésre.
  • Korábban az egyik leggyakrabban használt fertőtlenítőszerek egyike volt a FORMALIN, amely a formaldehid 36-40%-os vizes oldata. Nyomatékosan kérek mindenkit, hogy ezt a szert NE HASZNÁLJUK! Az Állat-egészségügyi Szabályzat egyébként sem javasolja a használatát felület-fertőtlenítésre, mert 15°C hőmérséklet alatt csak mérsékelt a hatása, ugyanakkor a formalin a bőrt kiszárítja, cserzi, az érzékeny egyéneket allergizálja. MINDEMELLETT A FORMALINRÓL MA MÁR TUDJUK, HOGY ERŐSEN RÁKKELTŐ HATÁSÚ!
  • Amennyiben saját magunk keverjük a fertőtlenítő szert, minden esetben tartózkodjunk szabad levegőn, vagy jól szellőző, tágas térben és viseljünk védőszemüveget, vastag gumikesztyűt és gumicsizmát, amelyek védenek a maró vegyszerektől.

6.) Vásárolj több cserepes növényt – a meglévőket pedig ültesd át koratavasszal!

Éppen nem virágzó szobanövényeinket ültessük át nagyobb cserépbe, vagy friss virágföldbe! Kapjanak tápoldatot is!

Fontos elolvasni az interneten, hogy az adott faj mit igényel. Gyakran elfelejtjük megismerni növényeinket, pedig fontos kiszolgálni ezek szükségleteit is..

7.) Telepíts kerti tavat, vagy beltéri akváriumot, hidrokultúrás floráriumot!

A vízi élet látványa megnyugtatja a lelket, gyönyörködtet – és számtalan kisebb-nagyobb élőlénynek ad otthont a vizes élőhely.

ha nem bízol az internetes gyorstalpaló tanfolyamokban, akkor hívd fel telefonon azokat a szakembereket, akiktől rendelni fogod a tófóliát és az egyéb kiegészítőket. Ők is otthonról dolgoznak és örülni fognak a megkeresésnek.

8.) Építs tűzrakóhelyet, vagy kültéri kemencét!

Hamarabb eljön majd a kerti partik ideje, mint gondolnád! Fel a fejjel és építs valami nagyszerűt, hogy a vírus lecsengése után a kertben tudj ünnepelni a családdal vagy a barátokkal!

Íme egy komolyabb kerti konyha:

9.) Próbáld ki az akvapóniát – más néven konténeres növénytermesztést és haltenyésztést egyben!

A hal egyébként is egészséges fehérjeforrás, ragadd meg az alkalmat, hogy saját tenyészeted legyen!

Az akvapónia nem más, mint az intenzív tartályos haltenyésztés (akvakultúra) és a föld nélküli növénytermesztés (hidropónia) egyesítése, egyfajta napfénnyel fűtött passzív üvegház-rendszer formájában.

Kedvcsinálóként mutatok egy videót, amely bemutatja a házon belüli, a kerti és nagyüzemi termesztés különböző módjait és eszközeit.

10.) Építs a feleslegessé vált hulladékból szerszámtárolót, vagy garázst – ismerd meg a szalmabála- építészetet!

Becsüljük meg jobban az értékeinket és hozzunk fedél alá, amit csak lehet. Ehhez gyakran építeni kell egy sufnit, szerszámtárolót, vagy garázst.

Sok udvarban megőriznek mindent a gazdák, "amire még szükség lehet". Itt az ideje, hogy ezeket tényleg felhasználjuk!

11.) Várjuk haza odaadó gondoskodással a kis vándorainkat – stócold alá a fecskefészkeket és építs gólyafészket!

A fecskék védelme, ma már nem kérdés, hanem kötelesség. Azonban nagyon bosszantó lehet, amikor ürüléküket potyogtatva pont ott csinálnak piszkot, ahol belépnénk a tiszta lakásba. Erre remek megoldás a fészkek alá-stócolása fa, vagy plexi lappal, amelyet minden évben a fecskék költözése után le tudunk takarítani és így tavasszal tiszta helyen tudjuk fogadni kis vendégeinket.

Nem késtünk el a gólyafészkek gyártásával, hiszen a tavalyi kelésű gólyák idén még csak párt- és helyet keresnek maguknak...

A gyártáshoz azonban szinte semmi segédanyagot nem találunk a neten, ezért megosztok pár saját tapasztalatot. A gólyafészek lelke a biztos alap, amely stabilitást jelent. Javaslom a német módszert, amely segítségével a ház gerincére telepítjük a gólyákat, nem pedig a kéményre vagy az életveszélyes villanyoszlopra. Így a fészekből kieső kisgólya nincs halálra ítélve, hiszen gyengéden végig gurulhat a tetőn és lepottyanhat komolyabb baj nélkül.

Mutatok ehhez egy fotót, amelyen jól látható a fészek alapja.

Várjuk olvasóink hozzászólásait és tapasztalatait a hasznos időtöltéssel kapcsolatosan! Írjatok nekünk a szerkesztoseg@agroinform.hu e-mail címre!

Ajánljuk Piacterünket, ahol mindenki megtalálhatja azt a kiegészítőt, alkatrészt vagy gépet, amit éppen keres!