Borászati gépek beszerzése

A Magyar Államkincstár közétette (77/2022. (XII.12.) számú közlemény) a borászati gépek, technológiai berendezések beszerzéséhez igényelhető támogatás kapcsán a 2023. pénzügyi évre kifizethető támogatási keretösszeget, amely a 2022-es összeggel megegyezően 7 000 000 euró.

Borászati gépek, technológiai berendezések beszerzésének támogatása jogcím célja a vállalkozás összteljesítményének javítása, valamint a minőségi borászati termékek előállítása vagy forgalmazásra történő előkészítésének segítése.

A támogatás mértéke

Őstermelők, valamint mikro-, kis- és középvállalkozások esetében a borászati üzem működési helye szerinti

 • az 53/2020. (X. 27.) AM rendelet 1. mellékletben nem szereplő település esetében a borászati gép, technológiai berendezés nettó vételárának 50%-a a támogatási kérelem alapján jóváhagyott összeg erejéig,
 • az 53/2020. (X. 27.) AM rendelet 1. mellékletben szereplő település esetében a borászati gép, technológiai berendezés nettó vételárának 40%-a a támogatási kérelem alapján jóváhagyott összeg erejéig.

Nagyvállalat esetében a borászati üzem működési helye szerinti,

 • az 53/2020. (X. 27.) AM rendelet 1. mellékletben nem szereplő település esetében a borászati gép, technológiai berendezés nettó vételárának 25%-a a támogatási kérelem alapján jóváhagyott összeg erejéig,
 • az 53/2020. (X. 27.) AM rendelet 1. mellékletben szereplő település esetében a borászati gép, technológiai berendezés nettó vételárának 20%-a a támogatási kérelem alapján jóváhagyott összeg erejéig.

További részletek: ITT.

szőlő ültetvény

A szőlőültetvények korszerűsítésére vehető igénybe támogatás – Fotó: Pixabay

Szőlőültetvények szerkezetátalakítása

A Magyar Államkincstár (79/2022. (XII. 12.) számú közlemény) a szőlőültetvények szerkezetátalakításához és átállításához igényelhető támogatás kapcsán a 2023. pénzügyi évre kifizethető támogatási keretösszeget is, amely 15 770 000 euró hasonlóan a 2022-es évhez.

Az intézkedés célja, hogy az irányadó uniós jogszabályok alapján elősegítse a szőlő- és bortermelésnek az ágazat keresleti-kínálati viszonyaihoz történő igazítását, az ültetvények korszerűsítését, valamint a termelők versenyképességének javítását.


Szőlőültetvény szerkezetátalakításának és -átállításának minősül:

 • a fajtaváltás (ültetés + támberendezés létesítése);
 • az ültetvény áttelepítése (ültetés + támberendezés létesítése);
 • a szőlőültetvény termesztéstechnológiai módszereinek javítása (meglévő ültetvény támberendezésének kizárólag új alapanyagokkal történő teljes cseréje, amely megvalósítható a tőkék pótlásával vagy a hektáronkénti tőszám növeléssel).

További információk: ITT.

Lepárlási támogatás

Szintén megjelent egy közlemény a szőlőfeldolgozás és a borkészítés során keletkező melléktermékek kivonásáról és támogatással történő lepárlásáról, amely ITT érhető el.

Támogatások 2023-tól

Az eddigiekhez hasonló támogatási konstrukciókra lehet számítani az új támogatási rendszerben is a szőlészeti-borászati ágazatban.

A KAP Stratégiai Tervben felsorolt beavatkozások:

 • Szőlőültetvények szerkezetátalakítási és átállítási támogatása
 • Beruházások tárgyi és immateriális javakba a borágazatban
 • Zöldszüret támogatása a borágazatban
 • Borászati melléktermékek lepárlása
 • Borágazati belpiaci promóció
 • Borágazatban alkalmazott, harmadik országokban folytatott promóció