A juhok külső parazitái (rühatka, juhcsimbe, tetvek, kullancsok) ellen az egyik leghatékonyabb – ám Magyarországon mára "divatjamúlt" módszer a fürösztés.

Amikor még egyetemista éveimet tapostam, így tanultam a fürösztésről Toldi Gyula tanár úrtól:

"A fürösztést a nyírás utáni 2. héten végezzük, amikor már begyógyultak a nyírás során ejtett sebek, így azok nem fertőződhetnek el. A fürösztést száraz, meleg (15-20oC) időben végezzük, mert hideg, szeles időben a juhok megfázhatnak.

Korai nyírás esetén ez fontos szempont. A fürösztővíz legalább 20oC-os legyen, az oldat pedig 0,05% töménységű Neocidol EC oldatot tartalmazzon (1000 l víz + 0,5 l Neocidol).

A juhok legalább 30 mp-ig tartózkodjanak a fürösztővízben, mialatt a fejüket is 2x – 3x az oldatba kell meríteni.

A fürösztés céljából használatos berendezések közül legelterjedtebb a fürösztőmedence, amely lehet stabil és mobil. A medence olyan széles legyen, hogy a juhok ne tudjanak visszafordulni benne (kb. 0,5 m) – ugyanakkor a lábaival ne érhesse el a kád alját (kb. 1-1,2 m mély). A medence hosszúsága 4-5 m legyen, amelyhez egy 1-2%-os lejtésű, a kádba ömlő csepegtető rész csatlakozik. A fürösztés további eszközei lehetnek a mobil fürösztőkád és a permetező fülke."

Az idő előrehaladtával egyre kevesebben foglalkoznak Magyarországon juhokkal és a nagyobb létszámú telepeken is nagymértékben szenvednek a gazdák a munkaerőhiánytól – amely tény a hagyományos juhászati munkákat is "megreformálja".

Mi magunk is szívesebben végezzük el a külső parazitamentesítést injekciós készítménnyel (pld: Ivermectin, Doramectin), hiszen ez sokkal időtakarékosabb és kényelmesebb megoldás a gazda számára. Nem is beszélve arról, hogy tisztább, biztonságosabb kezelést is jelent, hiszen fürdetéskor a gazdát is többször beboríthatja a vegyszeres víz. Sőt, még egy érv az injekciós parazitamentesítés mellett, hogy bizonyos készítmények belső élősködők ellen is hatásosak, így még kevesebb alkalommal kell az állatokat válogatni, zavarni, törni egy-egy gyógyszeres kezelés alkalmával. (Az injekciós belső parazitamentesítés hátránya, hogy a hatóanyagokkal szemben rezisztencia alakulhat ki, ezért mindenképpen szájon át adagolható, egyéb hatóanyagú készítményekkel is váltogatni kell ezeket a kezeléseket – erről részletesebben egy következő blogbejegyzésben írok majd.)

Annak ellenére, hogy nálunk átalakultak a parazitamentesítés szokásai, a világ más tájain újra reneszánszát éli a fürösztés.

Kevin Sheridan birkafürösztő pótkocsi-felépítménye büszkén hirdeti gazdája szolgáltatását – fotó: YouTube

Kevin Sheridan Írországban, pontosabban Oldcastle-ben lakik. Kevin maga is gazdálkodó – és egy nap azon gondolkodott, hogy mennyivel egyszerűbb lenne az élete, ha nem kellene a saját telepén egy napon át előkészülnie a fürösztésre, hanem jönne valaki, aki mindezt megcsinálja helyette. Sőt, még egyszerűbb lenne az élet, ha a fürösztés után rendet is raknak helyette az a nem létező jótevő...

– Így pattant ki a gazda fejéből az ötlet, hogy egy mobil fürösztő-felépítményt készít, amellyel könnyen el tud jutni a gazdákhoz, majd a munka végeztével fogja magát és az egész fürösztőberendezéssel együtt távozik.

Az ír gazdák is értékelték a nagyszerű ötletet olyannyira, hogy Kevin fő megélhetési forrása mára a mobil birkafürösztési szolgáltatás lett.

A birkafürösztő pótkocsi-felépítmény felülnézetben, munka közben – fotó: YouTube

Az egyedi tervezésű birkafürösztő állomás nem más, mint egy speciális pótkocsi-felépítmény, amely kihúzható rámpával rendelkezik. Itt hajtják fel a birkákat, majd hármasával merítik őket a kádba. A már megfürösztött állatokat egy következő állásba eresztik, ahol lecsepeghet róluk a felesleges vegyszeres víz és az visszafolyhat a fürösztőkádba.

Ilyen egy klasszikus ír juhászat – no, meg Kevin fürösztő-pótkocsija is beállt az udvarba – fotó: YouTube

A birkafürösztő pótkocsi-felépítmény környezetbarát konstrukció és rendkívül takarékosan használható. Mindössze egy ember elegendő a munkához, így Kevin egyedül elvégezheti a nyájak fürösztését.

A leleményes fiatalember vállalkozása azért is lehet sikeres Írországban, mert sok kis juhászat működik náluk, ahol egy-egy gazda nem szívesen épít fel önálló fürösztőhelyet a kisgazdaság területén.

Nézzük meg Kevin Sheridan egy napját, amelyről videó is készült: