Anglia és Skócia északi területein valóságos ítéletidő köszöntött be a héten. A juhtartó gazdálkodók elkeseredettek, hiszen ebben az időszakban kezdődnek az ellések – így az intenzív havazás a lehető legrosszabbkor jött.

Háttér-információként érdemes tudnunk, hogy a Brit-szigetek területein általában évente egyszer, tavasszal elletnek a gazdálkodók és – ellentétben velünk, akik húsvéti bárányt adunk el legnagyobb mennyiségben exportra – ők jellemzően a saját belföldi piacukra értékesítenek.


Az Egyesült Királyság több régiójában is arra ébredtek a farmerek április 3-án, hogy hó, eső és jégeső szakad az égből mennydörgés kíséretében – az időjárás applikáció pedig arra utalt, hogy az északi és nyugati területeken, valamint az Egyesült Királyság délnyugati részén is folytatódni fog az ítéletidő. Nap közben az időjárás-jelentés már arról számolt be, hogy 12 cm hó esett Warcop tartományban és Spadeadamban – estére pedig több út is járhatatlanná vált.

Rob Dyson gazdálkodó Twitter bejegyzésében közzétette a farmon hirtelen beállt szükségállapotot és stílusos angol humorral csak annyit kommentelt, hogy "Áprilisi kényszerpihenő".

Hasig a hóban a quad – és az anyabirka is az újszülött bárányaival – fotók: Rob Dyson brit farmer

Mások így írtak:

"Most megpróbálom megtalálni a tegnapi születésű bárányt, hogy kabátot adjak rá és aztán próbálok dolgozni – hamarosan kiderül, mi történt kint a többi 1300 anyával, akik hamarosan elleni fognak."

Voltak, akik a napi teendő-listájukat is megosztották – amelyet egy "kicsit" átírt az időjárás:

"Máris szeretem ezt a napot!

1. 20 hüvelykes hó esett éjszaka - ezt megemészteni

2. Kiásni és megetetni a sertéseket

3. Ellenőrizni a villanypásztort

4. Hoppá, nincsen áram, nincsen víz a farmon!

5. Ugyan már, mi ez nekem – ilyen a gazdász élet!"

A kora tavasszal lezúduló havazás nem újdonság a brit farmerek számára, hiszen például 2013. március 25-én is krízishelyzet állt fenn Wales-ben, amikor vérrel-verítékkel kellett a vemhes birkákat kiásni a hó alól, hogy meg ne fulladjanak. Áprilisban azonban, mindeddig csak hószállingózás volt jellemző, masszív, kitartó havazásra nem emlékeznek az idősebb gazdák sem.