"Kemény volt a vége felé!"

– így nyilatkozott a Gore-i 24 éves Megan Whitehead, aki világméretű csúcsot döntött egy hivatalos birkanyíró rekordkísérletben Ausztráliában. A hatalmas fizikai bravúrt bemutató lánynak sikerült javítania Emily Welch teljesítményén, aki 13 éven át birtokolta a rekorder címet női egyéni kategóriában, kilenc óra alatt megnyírt 648 báránnyal.

Igen, jól olvasták, az új világklasszis, Megan Whitehead, miután 661 bárányt nyírt meg kilenc óra alatt egyedül... De vajon hogy volt képes erre és mire gondolhatott, miközben véghezvitte hatalmas tettét? – Erről kérdezték a helyi sajtó riporterei az www.odt.co.nz Rural Life rovatában.

Juhtenyésztésben járatos olvasóink biztosan felkapják a fejüket, amikor a "bárány" szót olvassák. Bizony, ez a verseny és világrekord nem a nálunk ismert klasszikus birkanyírás fogalmára vonatkozik, ugyanis az ausztrál rekordkísérlet során 700 darab válogatott növendék állatot – 40-50 kg közötti átlagos súllyal rendelkező bárányt – kellett megnyírni 9 óra alatt, amelyből Megan 661 darabot teljesített és ezzel új világrekordot állított fel.


– Az utolsó "versenyblokk" volt a legnehezebb. A jószágok meglehetősen rúgósak voltak én pedig mentálisan küzdöttem, próbáltam pozitív maradni és túl lenni rajta. – mondta Megan.

– Hogy tartsam magamban a lelket, próbáltam inspiráló dolgokra gondolni: Felejtsd el, amit elértél és tűzzél ki új célt magad elé – mondogattam magamnak. Most, hogy vége van az erőpróbának, nagyon örülök – és büszke vagyok az eredményre, amit elértem! – nyilatkozott Megan.

A világrekord kísérletnek hivatalos Facebook oldala is van élő videókkal, fotókkal – így betekinthetünk abba az őrületes tempóba és fergeteges hangulatba, amely a verseny során uralkodott.

A kísérlet egyébként hajnali 5-kor kezdődött és az első menetben Megan 153 bárányt nyírt meg – amely fordulóról a nap végére kiderült, hogy ez volt a rekorder legjobb teljesítményű versenyblokkja.

Megan az első 153 bárány után még nem érzett fizikai fáradtságot és saját bevallása szerint remek kondícióban volt.

A kísérlet felállítása előtt a fiatal lány úgy kalkulált, hogy átlagosan 46 másodperc alatt kell egy juhot megnyírni ahhoz, hogy a tervezett 700 báránnyal végezzen 9 óra alatt.

Az előző bajnok és az új rekorder eredményei 5 fordulóban – fotó: Megan Whitehead World Record Attempt Facebook oldal

Utólag kiderült, hogy a gyakorlatban a kísérlet során átlagosan körülbelül 50 másodperc kellett egy juh megnyírásához – így sikerült megdönteni a rekordot 661 báránnyal.

A rekordkísérlet megszervezésében Megan édesapja, Quentin Whitehead segített, aki a verseny után elmondta, hogy az ominózus esemény délutánján volt pár alkalom, amikor arra gondolt, hogy meg fog hiúsulni az új rekord felállítása.

"Borzasztó volt nézni, ahogy Megan agya oxigénre éhezett, ugyanis a lányom olyan erősen próbált koncentrálni, hogy elfelejtett levegőt venni. Megan többször túl messzire ment a saját korlátainak ledöntésével." – mondta az édesapa.

Végül sikerült új rekordot állítani és mindenki boldog volt – a helyi tudósítók pedig arról is beszámoltak, hogy a kísérlethez kiválasztott 700 darab bárány tenyésztésében Megan családja is részt vett. Wairere Romney fajtájú anyákra Snowline kost helyeztek, így érték el a kívánt gyapjúminőséget.

Itt érdemes egy pillanatra kitérőt tenni és az összehasonlítás kedvéért megemlíteni, hogy a Megan által nyírt, válogatott nagysúlyú bárányok kifejezetten könnyen nyírható gyapjúminőségű juhok. Természetesen ez mit sem vet vissza a lány hatalmas teljesítményéből – de senki ne gondolja, hogy például a merinó típusú anyákat 46-50 másodperces átlaggal lehetne megnyírni egy ilyen verseny keretein belül!

Találtunk egy videót, amelyben Megan merinó anyát nyír – szintén jó tempóban – ám ehhez már neki is 1 perc 40 másodpercre van szüksége!

Térjünk vissza Megan nagy napjához! Az rekordkísérlet szervezésében és lebonyolításában 100 ember segédkezett és a verseny napján 7 bíró felügyelte a nyírás menetét.

Mint láthatjuk, nagy volt a feszültség a színfalak mögött is. – fotó: Megan Whitehead World Record Attempt Facebook oldal

A rekord kísérletben a versenyzőnek magának kellett a bárányokat a nyírás helyszínére vinni, de a bárányokat kisebb csoportokra lerekeszthették a segítők a háttérben. A nagysúlyú bárányok hurcolása is rengeteg erőt kivesz a versenyzőből 9 óra alatt...

Megan a nagysúlyú bárányokat maga viszi a nyírás helyszínére. A segítő csapat kis csoportokban rekeszti le a nyírásra várakozó juhokat. – fotó: Megan Whitehead World Record Attempt Facebook oldal

Megan, az új világklasszis (balra) és Emily, a leköszönő bajnok (jobbra) – fotó: Megan Whitehead World Record Attempt Facebook oldal

A történet érdekessége, hogy a rekordkísérleten a korábbi rekorder hölgy is részt vett, aki korábban 13 éven át birtokolta a világrekorder címet. Emily Welch birkanyíró vállalkozást üzemeltet és az új rekord felállításának diadalmas napján így nyilatkozott:

"Pozitív dologként értékelem, hogy láthattam, hogyan döntik meg a rekordomat. Soha nem gondoltam volna, hogy ilyen sokáig birtokolhatom ezt a címet. Szívből gratulálok Megan-nek!"

Írta: Sandy Eggleston; Fordította és kiegészítette: Igric Dominika / Agroinform.hu